dc.contributor.author | Kärkkäinen, Heidi | |
dc.date.accessioned | 2011-12-02T07:39:34Z | |
dc.date.available | 2011-12-02T07:39:34Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.uri | URN:NBN:fi:amk-2011120116833 | |
dc.identifier.uri | http://www.theseus.fi/handle/10024/36042 | |
dc.description.abstract | Opinnäytetyö käsittelee yleisimpiä Suomessa saatavia superfoodeja ja niiden ravitsemuksellista laatua. Työn tavoitteena oli selvittää, löytyykö näille pääasiassa Euroopan ulkopuolella kasvaville ruoka-aineille ravitsemuksellisesti vastaavia tai jopa ravitsevampia tuotteita lähempää, Suomesta.
Työssä esitellään ulkomaalaisista superfoodeista raakakaakao, maca-juuri, goji-marja, spirulina-levä ja hampunsiemenet. Niiden ravintosisältöä verrattiin vastaaviin suomalaisiin ruoka-aineisiin. Työssä huomioitiin myös elintarvikkeiden kilohinnat.
Osalle ulkomailta tuoduista superfoodeista löytyi ravintoainevertailussa ravinteikkaampi vaihtoehto suomalaisista ruoka-aineista. Nokkosen ravintoainepitoisuus oli huomattavasti suurempi kuin ulkomailta tuodun spirulina-levän. Hampun- ja pellavansiemenen ravintoainepitoisuudet olivat samanlaiset. Mustikan ja goji-marjan vertailussa selvisi, että kuivattu mustikka ovat ravintoainepitoisuudeltaan samanlaisia goji-marjan kanssa. Kuivatun maca-juuren vertailussa lanttu ja parsakaali olisivat kuivattuina ravinteikkaampia kuin maca. Suomalaisia ja ulkomaisia superfoodeja verrattiin myös kilohintojen perusteella. Tuontielintarvikkeet olivat lähes kaikki kalliimpia kuin kotimaiset vastineet, sillä esimerkiksi nokkosta ja mustikkaa saa Suomessa ilmaiseksi pienellä vaivannäöllä. | fi |
dc.description.abstract | The thesis deals with the most common super foods available in Finland and their nutritional qualities. The aim of the thesis was to determine whether the substance in these foods, cultivated mainly outside Europe, was nutritionally equivalent to Finnish products – or even higher.
The thesis presents foreign super foods, such as raw cacao, maca root, goji berries, spirulina algae and hemp. The nutritional contents of these foods were compared to the corresponding Finnish food substances. The food prices per kg were also taken into consideration.
In the nutritive comparison, Finnish foods were found to have more nutritious options compared to the imported foods. The nutrient concentration of nettle was significantly higher than that of spirulina algae, imported from abroad. The nutrient concentrations of hemp and flax seeds were the same level. The blueberry and goji berry comparison showed that the nutrition concentration of dried blueberries were on the same level with that of goji berries. The comparison of dried maca root and broccoli and turnip showed that in dried form the Finnish counterparts had higher nutrient values than maca. The imported foods were almost all more expensive than domestic counterparts, for example, nettles and blueberries in Finland can be obtained free, with just a little effort. | en |
dc.language.iso | fin | |
dc.publisher | Jyväskylän ammattikorkeakoulu | |
dc.rights | All rights reserved | |
dc.title | Kotimaasta vai kaukomailta : superfood ravitsemuksen näkökulmasta | fi |
dc.type.ontasot | fi=AMK-opinnäytetyö|sv=YH-examensarbete|en=Bachelor's thesis| | |
dc.identifier.dscollection | 10024/389 | |
dc.organization | Jyväskylän ammattikorkeakoulu | |
dc.contributor.organization | Jyväskylän ammattikorkeakoulu | |
dc.subject.keyword | superfood | |
dc.subject.keyword | spirulina | |
dc.subject.keyword | maca | |
dc.subject.keyword | raakakaakao | |
dc.subject.keyword | hampunsiemen | |
dc.subject.keyword | goji | |
dc.subject.keyword | tuontielintarviketurvallisuus | |
dc.subject.keyword | ravintoaineet | |
dc.subject.keyword | ravintosisältö | |
dc.subject.degreeprogram | fi=Majoitus- ja ravitsemisala|sv=Inkvarterings- och kosthållsbranschen|en=Hotel and Restaurant| | |
dc.subject.discipline | Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma | |