Terva : Historia, valmistus ja käyttö
Kujanpää, Elisa (2011)
Kujanpää, Elisa
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120216987
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120216987
Tiivistelmä
Tervalla on pitkä historia eri kansojen keskuudessa. On epäselvää missä tai koska sen valmistaminen on keksitty. Suomessa tervaa on tuotettu eniten 1600-luvulta 1800-luvulle, jolloin tervaa tarvittiin maailmalla suuria määriä löytöretkeilijöiden sekä siirtomaavaltojen puulaivojen käsittelyyn. Tervan suurtuottajia ovat olleet erityisesti Pohjanmaa 1700-luvulla ja Kainuu 1800-luvulla. Hautatervan valmistaminen romahti 1800-luvun lopussa, ja yhtenä syynä voidaan pitää puualusten korvaamista höyrylaivoilla sekä teollistumista ylipäätään.
Tervaa on perinteisesti valmistettu haudassa kuivatislaamalla kolotuista mäntypuista sekä niiden juurakoista. Tervanpolttoprosessi puiden valmistelusta, haudan rakentamiseen ja poltosta tervansoutuun ja myyntiin kesti useita vuosia. Tervaa on käytetty erilaisten työ- ja tarvekalujen suojaamiseen sekä kansanlääkinnässä. Nykyään tervaa käytetään pääasiassa puun suojaamiseen kosteudelta. Tervan suojaava vaikutus perustuu sen muodostamaan tiiviiseen, mutta joustavaan vettä läpäisemättömään kalvoon. Nykyään tervanpolttoa ja tervan käyttöä hankaloittavat katoava tieto ja taito, raaka-aineen vaikea saatavuus sekä laatuongelmat.
Tervaa on perinteisesti valmistettu haudassa kuivatislaamalla kolotuista mäntypuista sekä niiden juurakoista. Tervanpolttoprosessi puiden valmistelusta, haudan rakentamiseen ja poltosta tervansoutuun ja myyntiin kesti useita vuosia. Tervaa on käytetty erilaisten työ- ja tarvekalujen suojaamiseen sekä kansanlääkinnässä. Nykyään tervaa käytetään pääasiassa puun suojaamiseen kosteudelta. Tervan suojaava vaikutus perustuu sen muodostamaan tiiviiseen, mutta joustavaan vettä läpäisemättömään kalvoon. Nykyään tervanpolttoa ja tervan käyttöä hankaloittavat katoava tieto ja taito, raaka-aineen vaikea saatavuus sekä laatuongelmat.