Alkutuotannon valvonta Kotkassa : elintarvikelain mukainen riskinarviointi ja valvontasuunnitelma
Lumme, Merja (2011)
Lumme, Merja
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112916250
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112916250
Tiivistelmä
Elintarvikelain 23/2006 tarkoituksena on 1 §:n mukaisesti varmistaa, että elintarvikkeista annettava tieto on totuudenmukaista, riittävää eikä johda harhaan, varmistaa elintarvikkeiden jäljitettävyys, turvata korkealaatuinen elintarvikevalvonta ja osaltaan parantaa elintarvikealan toimijoiden toimintaedellytyksiä. Elintarvikevalvonnan tulee kattaa kaikki elintarviketuotannon vaiheet alkutuotannosta kuluttajalle asti niin sanotusti pellolta pöytään.
Alkutuotantoa on mm. alkutuotannon tuotteiden tuotanto, kasvatus, viljely, kalastus ja lypsäminen sekä kaikki eläintuotannon vaiheet ennen teurastusta. Elintarvikelain 23/2006 (muutos 352/2011) ja maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 134/2006 mukaisesti alkutuotannon toimijan on ilmoitettava alkutuotantopaikasta ja siellä harjoitettavasta alkutuotannosta viranomaiselle ja viranomaisen on ilmoitettava toimijalle ilmoituksen tai toimijan tietojen saannista. Kotkan ympäristökeskukseen on tullut vain muutama ilmoitus alkutuotannon toimijoilta ja nykyiset muualta saadut tiedot ovat osin jo luultavasti vanhentuneet.
Tämän työn tavoitteena on yhdenmukaistaa ja tehostaa elintarvikelain 23/2006 13 §:n 3 mom. mukaista alkutuotannonvalvontaa Kotkassa valvontasuunnitelman, ohjeiden ja lomakkeiden avulla sekä koota valvontaan liittyvää lainsäädäntöä ja ohjeita valvonnan tueksi. Työn toteuttaminen auttaa paremmin priorisoimaan Kotkassa elintarvikevalvontaa ja lisää valvonnan suunni-telmallisuutta. Työssä kartoitetaan Kotkassa harjoitettava elintarvikelain mukainen alkutuotanto ja siihen liittyvät toiminnot. Lisäksi kirjataan toimijoiden tiedot valvontajärjestelmään sekä tehdään kohteille ja toiminnoille riskinarviointiin perustuva valvontasuunnitelma vuosille 2012 - 2022. Toimijoille ilmoitetaan ilmoituksien ja muualta saatujen tietojen kirjaamisesta.
Alkutuotantoa on mm. alkutuotannon tuotteiden tuotanto, kasvatus, viljely, kalastus ja lypsäminen sekä kaikki eläintuotannon vaiheet ennen teurastusta. Elintarvikelain 23/2006 (muutos 352/2011) ja maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 134/2006 mukaisesti alkutuotannon toimijan on ilmoitettava alkutuotantopaikasta ja siellä harjoitettavasta alkutuotannosta viranomaiselle ja viranomaisen on ilmoitettava toimijalle ilmoituksen tai toimijan tietojen saannista. Kotkan ympäristökeskukseen on tullut vain muutama ilmoitus alkutuotannon toimijoilta ja nykyiset muualta saadut tiedot ovat osin jo luultavasti vanhentuneet.
Tämän työn tavoitteena on yhdenmukaistaa ja tehostaa elintarvikelain 23/2006 13 §:n 3 mom. mukaista alkutuotannonvalvontaa Kotkassa valvontasuunnitelman, ohjeiden ja lomakkeiden avulla sekä koota valvontaan liittyvää lainsäädäntöä ja ohjeita valvonnan tueksi. Työn toteuttaminen auttaa paremmin priorisoimaan Kotkassa elintarvikevalvontaa ja lisää valvonnan suunni-telmallisuutta. Työssä kartoitetaan Kotkassa harjoitettava elintarvikelain mukainen alkutuotanto ja siihen liittyvät toiminnot. Lisäksi kirjataan toimijoiden tiedot valvontajärjestelmään sekä tehdään kohteille ja toiminnoille riskinarviointiin perustuva valvontasuunnitelma vuosille 2012 - 2022. Toimijoille ilmoitetaan ilmoituksien ja muualta saatujen tietojen kirjaamisesta.