Dulcissima placenta - iki-ihana leivos
Heikkinen, Tuija; Huuskonen, Marjo (2008)
Heikkinen, Tuija
Huuskonen, Marjo
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2008
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906254043
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906254043
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli luoda uudelle Jyväskylässä järjestettävälle latinankieliselle tapahtumalle, Athenis Finlandiaelle, omat nimikkoleivokset. Leivoksien kehittäminen on kiehtova makumatka aistit avoimina ja tunteet pinnassa. Tapahtuman luonteesta johtuen matkaamme viitoittivat latina ja sen historia. Leivosten kehittämisen lisäksi etsimme keskisuomalaisten leipomoalanyritysten joukosta mielestämme leivosten sisintä ajatellen parhaan valmistajan. Yritysvalinnan jälkeen koeleivoimme leivokset aidossa ympäristössä. Muokkasimme valmistusohjeet yrityksen tuotantoa vastaavaksi ja perehdytimme yrityksen leivosten valmistukseen. Pääsimme ennakkoon, ennen Athenis Finlandie- tapahtumaa, testaamaan toisen leivostyypin järjestämällä maistatuksen ja asiakaskyselyn. Vastauksia saimme 103 kappaletta ja ne osoittivat, että olimme onnistuneet löytämään leivoksiimme sen maun ja sen tunnelman mitä olimme etsineet. Tuotekehityksen tuloksena syntyivät tumma ja suklainen Athenae sekä vaalea, juhlava Luna lucens sekä siitä johdettu hyydykekakku Luna plena. Leivoksemme jäävät tuotantoon, ja ne valittiin myös Keski-Suomen uusiksi kulttuurileivoksiksi, joita on tarjolla mm. kaupungin eri tilaisuuksissa. Opinnäytetyötämme tulemme hyödyntämään myös työpaikoillamme opetusmateriaalina tuotekehityksen kursseilla.