Gluteenittomat elintarvikkeet : Selvitys elintarvikkeiden gluteenittomuudesta Keski-Pohjanmaan alueen yrityksissä
Laamanen, Emma (2011)
Laamanen, Emma
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011122619174
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011122619174
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä selvitettiin Keski-Pohjanmaan alueen elintarvikkeiden gluteenittomuutta uuden EU-säädöksen valossa. Erityisesti tarkasteltiin elintarvikelaitoksien ja – yrityksien oma-valvonnan ja valmistustapojen tasoa gluteenittomien elintarvikkeiden osalta. Lisäksi paneuduttiin uuden EU-säädöksen tuomaan gluteenittomien tuotteiden koostumus- ja merkitsemiskäytäntöön. Uusi EU-säädös tuo mukanaan muutoksia sekä elintarvikeyrityksien että kuluttajien elämään.
Aihe opinnäytetyöhön tuli Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollolta. Projekti kuuluu Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon elintarvikevalvontasuunnitelman valvonta suun-nitelmaan ja se toteutettiin kesän 2011 aikana. Lähtökohtana oli uusi EU-säädös koskien glu-teenittomia elintarvikkeita ja aiheen viranomaisvalvonta. Tutkimuksessa otettiin 40 kpl näytteitä Keski-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella eri elintarvikeyrityksistä ja -laitoksista. Näytteen oton yhteydessä suoritettiin kohteisiin tarkastus. Näytteistä tutkitettiin gluteenipitoisuus Turussa Net-foodlabs Oy:ssä. Näytteet otettiin leipomoista, ravintoloista, laitos- ja keskuskeittiöistä.
Suomessa keliaakikkoja on noin 29 000. Gluteeniton ruokavalio on ainoa hoito keliaakikolle. Toiminnanharjoittajien tulee varmistua omavalvonnan kautta gluteenittoman tuotteen valmista-misesta, tarjoilusta ja myynnistä.
Keski-Pohjanmaan alueen gluteenittomuustutkimuksen 40 tutkimusnäytteestä kolmessa näyt-teessä (leivos, possupata ja hernekeitto) oli gluteenia yli sallitun määrän (20 mg/kg ppm). Neljästä näytteestä löytyi 6-15 mg/kg gluteenia. Yllättävää oli näiden neljän näytteen osalta se, että kaksi näytteistä oli maissipohjaisia kastikkeita. Muissa tutkimuksen näytteissä oli gluteenia <5 mg/kg. Tarkastuskyselystä ilmeni, että vain harva yritys tiesi muuttuvasta lainsäädännöstä ja melkein kaikilla oli puutteita omavalvonnassa. Vertailussa Jyväskylän alueen näytetuloksiin vuodelta 2010 tulokset Keski-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella olivat vain hieman huonommat. Pääsääntöisesti molemmilla alueilla voidaan todeta gluteenittomien ruoka-annosten olevan gluteenittomia muutamaa harvaa poikkeusta lukuun ottamatta.
Aihe opinnäytetyöhön tuli Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollolta. Projekti kuuluu Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon elintarvikevalvontasuunnitelman valvonta suun-nitelmaan ja se toteutettiin kesän 2011 aikana. Lähtökohtana oli uusi EU-säädös koskien glu-teenittomia elintarvikkeita ja aiheen viranomaisvalvonta. Tutkimuksessa otettiin 40 kpl näytteitä Keski-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella eri elintarvikeyrityksistä ja -laitoksista. Näytteen oton yhteydessä suoritettiin kohteisiin tarkastus. Näytteistä tutkitettiin gluteenipitoisuus Turussa Net-foodlabs Oy:ssä. Näytteet otettiin leipomoista, ravintoloista, laitos- ja keskuskeittiöistä.
Suomessa keliaakikkoja on noin 29 000. Gluteeniton ruokavalio on ainoa hoito keliaakikolle. Toiminnanharjoittajien tulee varmistua omavalvonnan kautta gluteenittoman tuotteen valmista-misesta, tarjoilusta ja myynnistä.
Keski-Pohjanmaan alueen gluteenittomuustutkimuksen 40 tutkimusnäytteestä kolmessa näyt-teessä (leivos, possupata ja hernekeitto) oli gluteenia yli sallitun määrän (20 mg/kg ppm). Neljästä näytteestä löytyi 6-15 mg/kg gluteenia. Yllättävää oli näiden neljän näytteen osalta se, että kaksi näytteistä oli maissipohjaisia kastikkeita. Muissa tutkimuksen näytteissä oli gluteenia <5 mg/kg. Tarkastuskyselystä ilmeni, että vain harva yritys tiesi muuttuvasta lainsäädännöstä ja melkein kaikilla oli puutteita omavalvonnassa. Vertailussa Jyväskylän alueen näytetuloksiin vuodelta 2010 tulokset Keski-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella olivat vain hieman huonommat. Pääsääntöisesti molemmilla alueilla voidaan todeta gluteenittomien ruoka-annosten olevan gluteenittomia muutamaa harvaa poikkeusta lukuun ottamatta.