Viljasta virtaa : Maa- ja kotitalousnaisten vuoden 2012 teemaelintarvikkeen neuvonta-aineisto
Koivukoski, Leena; Itäniemi, Sirpa (2012)
Koivukoski, Leena
Itäniemi, Sirpa
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201201081093
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201201081093
Tiivistelmä
Päivittäisestä energiasta tulisi saada hiilihydraatteja 50–60 E% ja kuitua 25–35 g. Keskimäärin suomalaisilla näiden ravintoaineiden saanti jää alle suositusten. Kuitupitoinen ruokavalio parantaa suoliston toimintaa, saattaa ehkäistä paksunsuolen syöpää ja vaikuttaa suotuisasti veren kokonais- ja LDL-kolesteroliin sekä glukoosi-aineenvaihduntaan. (Suomalaiset ravitsemussuositukset 2005, 17–18.) Leivästä, puurosta, pastasta ja leivonnaisista saadaan päivittäisestä energiasta runsas kol-mannes. Viljavalmisteista miehet saavat ravintokuidusta noin 70 %, naiset ja ikääntyneet noin 55 %. (Paturi, Tapanainen, Reinivuo & Pietinen 2007.)
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Maa- ja kotitalousnaisten keskus ry:lle vuo-den 2012 teemaelintarvikkeelle viljalle neuvonta-aineisto käytettäväksi kotitalous-neuvojien järjestämillä kursseilla ja luennoilla. Neuvonta-aineisto sisältää tietoa viljasta ja viljavalmisteista, niiden ravintoaineista sekä ravitsemussuosituksista. Lisäksi käsiteltiin keliakiaa ja vilja-allergiaa sekä niiden eroja, gluteenittomia vilja-valmisteita ja vähähiilihydraattista ruokavaliota.
Neuvonta-aineistossa on ruoka- ja leivontaohjeita. Neuvonta-aineiston tavoitteena oli viljan ja viljatuotteiden monipuolisen käytön sekä kuidun lisääminen leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa.
Työn tuloksena syntyi Viljasta virtaa -neuvonta-aineisto. Neuvonta-aineiston tarkoituksena on lisätä kokojyvätuotteiden kulutusta kotitalouksissa.
Päivittäinen kuitusuositus saavutetaan lisäämällä täysjyvätuotteiden käyttöä. Vaihtamalla vaaleat viljatuotteet täysjyvätuotteisiin sekä käyttämällä ruoanvalmistuk-sessa ja leivonnassa leseitä, rouheita ja siemeniä saadaan päivittäinen kuitusuosi-tus täytettyä. Keliaakikot saavuttavat suositellun kuitumäärän syömällä 300 g runsaskuituisia viljatuotteita vuorokaudessa.
Avainsanat: vilja, Maa- ja kotitalousnaiset, kuitu, keliakia, reseptit
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Maa- ja kotitalousnaisten keskus ry:lle vuo-den 2012 teemaelintarvikkeelle viljalle neuvonta-aineisto käytettäväksi kotitalous-neuvojien järjestämillä kursseilla ja luennoilla. Neuvonta-aineisto sisältää tietoa viljasta ja viljavalmisteista, niiden ravintoaineista sekä ravitsemussuosituksista. Lisäksi käsiteltiin keliakiaa ja vilja-allergiaa sekä niiden eroja, gluteenittomia vilja-valmisteita ja vähähiilihydraattista ruokavaliota.
Neuvonta-aineistossa on ruoka- ja leivontaohjeita. Neuvonta-aineiston tavoitteena oli viljan ja viljatuotteiden monipuolisen käytön sekä kuidun lisääminen leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa.
Työn tuloksena syntyi Viljasta virtaa -neuvonta-aineisto. Neuvonta-aineiston tarkoituksena on lisätä kokojyvätuotteiden kulutusta kotitalouksissa.
Päivittäinen kuitusuositus saavutetaan lisäämällä täysjyvätuotteiden käyttöä. Vaihtamalla vaaleat viljatuotteet täysjyvätuotteisiin sekä käyttämällä ruoanvalmistuk-sessa ja leivonnassa leseitä, rouheita ja siemeniä saadaan päivittäinen kuitusuosi-tus täytettyä. Keliaakikot saavuttavat suositellun kuitumäärän syömällä 300 g runsaskuituisia viljatuotteita vuorokaudessa.
Avainsanat: vilja, Maa- ja kotitalousnaiset, kuitu, keliakia, reseptit