Tuotekehittäjänä julkisessa ruokapalvelussa
Mäenpää, Anu (2012)
Mäenpää, Anu
Tampereen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201202061970
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201202061970
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli perehtyä tuotekehittäjän toimenkuvaan ruokapalveluissa. Työn tutkimusosassa perehdyttiin tuotekehittäjän toimenkuvaan sellaisissa kunnissa ja yksityisissä yrityksissä, joissa tuotekehittäjän toimi on jo olemassa. Teemahaastattelulla pyrittiin selvittämään, minkälaisilla toimenkuvilla kuntiin ja yrityksiin näitä asiantuntijoita on palkattu ja mitkä ovat ne perusteet tai tarpeet, millä tähän on päädytty.
Haastattelu tehtiin yhteensä kahdeksalle henkilölle. Haastateltavat edustavat eri kaupunkeja tai kuntia. Haastateltavat jakaantuivat siten, että kunnan tai kaupungin tuotekehityksen parissa toimivia ruokapalvelun asiantuntijoita oli vastaajista viisi henkilöä, yksi yksityisen palveluntuottajan edustaja sekä kaksi elintarviketeollisuuden tuotekehityksen johdossa toimivaa henkilöä. Tämä tutkimus antoi tietoa siitä, miten erityyppisissä organisaatioissa tuotekehityksen asiantuntijatehtävät toimivat ja kuinka tärkeänä ne nähdään organisaation koko toiminnan kannalta.
Asiasanat: tuotekehitys, ravitsemuslaatu, tuotannonohjaus, ruokapalvelu
Opinnäytetyön teoriaosuus koostui ruokalistasuunnitteluaineistosta, tuotekehitystä käsittelevistä haastatteluista, ravitsemuslaatua käsittelevästä materiaalista sekä tuotekehittäjän olennaisena työkaluna käytettävästä tuotannonohjausjärjestelmän toiminnan esittelystä. Suurta painoa oli myös omalla työkokemuksellani ruokapalvelun suunnittelu-, kehittämis- ja työnjohtotehtävistä.
Haastattelut tehtiin keväällä 2011 ja tavoitteena oli saada mahdollisimman laaja kuvaus asiantuntijatehtävän muodostumisesta ja toiminnasta erityyppisissä organisaatioissa. Haastateltavien yksimielisyys tuotekehittäjän tärkeydestä yrityksen kivijalkana ja toiminnan lähtökohtana antoi vahvan pohjan visioida vastaavanlaisen toimenkuvan luomista seutukunnallisesti. Tällainen toimenkuva vahvistaisi ja syventäisi Tampereen ympäristökuntien jo nyt hyvää yhteistyötä entisestään.
Haastattelu tehtiin yhteensä kahdeksalle henkilölle. Haastateltavat edustavat eri kaupunkeja tai kuntia. Haastateltavat jakaantuivat siten, että kunnan tai kaupungin tuotekehityksen parissa toimivia ruokapalvelun asiantuntijoita oli vastaajista viisi henkilöä, yksi yksityisen palveluntuottajan edustaja sekä kaksi elintarviketeollisuuden tuotekehityksen johdossa toimivaa henkilöä. Tämä tutkimus antoi tietoa siitä, miten erityyppisissä organisaatioissa tuotekehityksen asiantuntijatehtävät toimivat ja kuinka tärkeänä ne nähdään organisaation koko toiminnan kannalta.
Asiasanat: tuotekehitys, ravitsemuslaatu, tuotannonohjaus, ruokapalvelu
Opinnäytetyön teoriaosuus koostui ruokalistasuunnitteluaineistosta, tuotekehitystä käsittelevistä haastatteluista, ravitsemuslaatua käsittelevästä materiaalista sekä tuotekehittäjän olennaisena työkaluna käytettävästä tuotannonohjausjärjestelmän toiminnan esittelystä. Suurta painoa oli myös omalla työkokemuksellani ruokapalvelun suunnittelu-, kehittämis- ja työnjohtotehtävistä.
Haastattelut tehtiin keväällä 2011 ja tavoitteena oli saada mahdollisimman laaja kuvaus asiantuntijatehtävän muodostumisesta ja toiminnasta erityyppisissä organisaatioissa. Haastateltavien yksimielisyys tuotekehittäjän tärkeydestä yrityksen kivijalkana ja toiminnan lähtökohtana antoi vahvan pohjan visioida vastaavanlaisen toimenkuvan luomista seutukunnallisesti. Tällainen toimenkuva vahvistaisi ja syventäisi Tampereen ympäristökuntien jo nyt hyvää yhteistyötä entisestään.