Toivakan ruokapalveluselvitys
Minkkinen, Kaisa (2009)
Minkkinen, Kaisa
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906294076
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906294076
Tiivistelmä
Toivakka on keskisuomalainen alle 2500 asukkaan kunta. Toivakassa käynnistettiin vuonna 2008 Ruokapalvelujen kehittämisprojekti, jonka ensimmäisenä vaiheena toteutettiin Mara Yritysklinikan kautta ruokapalveluselvitys. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Toivakan ruokapalvelun fyysiset puitteet (tilat, koneet, laitteet) henkilöstön osaaminen, tarjottavan ruoan ravitsemuksellinen laatu, Toivakan yksityiset ravitsemisalan toimijat. Tietoa Toivakan ruokapalvelujen nykytilasta hankittiin havainnoimalla Toivakan ruokapalveluyksiköiden toimintaa marraskuussa 2008 ja haastattelemalla samalla henkilökuntaa. Talousluvut tutkimukseen saatiin Toivakan kunnan tilinpäätöksestä vuodelta 2008. Ruokapalveluselvityksen mukaan Toivakan kunnan ruokapalvelut ovat muutoksen tarpeessa. Nykyisin ruokapalvelut on organisoitu kahden hallintokunnan (sosiaali- ja sivistystoimen) alaisuuteen, eikä yhtenäistä johtoa ruokapalveluilla ole. Ruokapalvelu yksikköjä Toivakan kunnan ruokapalveluissa on viisi, joissa kolmessa on tuotantokeittiö. Päivittäin Toivakan kunnan ruokapalvelut tuottavat noin 450 lounasta. Opinnäytetyön tuloksena laadittiin ruokapalveluselvitys, jossa analysoitiin tavoitteiden mukaiset asiat Toivakan ruokapalveluista nykyisiin tutkimuksiin sekä suosituksiin peilaten. Selvityksen mukaan Toivakan ruokapalvelut ovat muutoksen tarpeessa, kehitystarpeita on mm. ruokapalvelujen uudelleen organisoinnissa yhden keskuskeittiön sekä johtajan alaisuuteen, ruokalistan ravitsemuksen sekä henkilöstön osaamisen päivittämisessä.