Barns smakpreferenser gentemot frukt och grönsaker : En kvantitativ forskning baserad på resultat från projektet Pro Greens
Selenius, Sofia (2012)
Selenius, Sofia
Arcada - Nylands svenska yrkeshögskola
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201203273793
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201203273793
Tiivistelmä
Tutkimukset osoittavat että hedelmien ja kasvisten kulutus on alhainen Suomalaisten lasten keskuudessa. Vain pieni prosentti lapsista saavuttaa päivittäisen suosituksen 400 grammaa hedelmiä ja kasviksia. Pro Greens on EU- rahoitettu yhteistyöprojekti johon Folkhälsan Suomessa on osallistunut tutkimalla hedelmien ja kasvisten kulutusta suomenruotsalaisten 10–11 ikäisten lasten joukossa jotka asuvat pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Opinnäytetyössä on analysoitu tulosta hedelmien ja kasvisten saatavuudella kodeissa, sekä lasten hedelmien ja kasvisten makupreferenssiin. Tämän opinnäytetyön tarkoitus on selvittää mistä hedelmistä ja kasviksista suomenruotsalaiset, kouluikäiset lapset pitävät. Tarkoitus on myös selvittää tukeeko kodit lasten terveyden edistämistä pitämällä kasviksia ja hedelmiä saatavilla kotona. Työn tutkimuskysymykset ovat: Mistä hedelmistä ja kasviksista tytöt ja pojat pitävät eniten ja vähiten? Missä määrin hedelmiä ja kasviksia on saatavilla kodeissa joista tytöt ja pojat pitävät? Jotta kysymyksiin saataisiin vastauksia, kvantitatiivista tutkimusmenetelmää kiertokyselyllä on käytetty. Kiertokyselyn vastaukset on analysoitu SPSS avulla. Vastausprosentti on 83,2%. Tulos osoittaa että valtaosa tutkittujen lasten mielestä kodeissa on saatavilla hedelmiä ja kasviksia joista he pitävät. Tulo osoittaa myös että lapset pitävät paljon hedelmistä ja melko paljon kasviksista. Lasten lempihedelmät ovat viinirypäleet ja omena, kun taas kirsikka ja luumu ovat vähiten haluttuja. Kasviksista kurkku ja porkkana ovat eniten haluttuja, kun taas vihreät pavut ja pinaatti ovat vähiten haluttuja. Voi todeta että hedelmien ja kasvisten saatavuudella kodeissa ja lasten suhtautuminen positiivisesti hedelmiin ja kasviksiin on yhteys.