Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Opiskelijalounaan ravitsemuksellinen laatu

Kirmanen, Tuija (2012)

 
Avaa tiedosto
Kirmanen_Tuija.pdf (6.076Mt)
Lataukset: 


Kirmanen, Tuija
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201203313968
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Kehittämistyön tavoitteena oli sähköisen tuotannonohjausjärjestelmän käyttöön otto Jyväskylän koulutuskuntayhtymän opiskelijaravintoloissa ja sen jälkeen kahdeksan viikon kiertävän ruokalistan ravintosisällön laskeminen ja ravitsemuksellisen laadun tutkiminen.

Työssä tutkittiin Jyväskylän ammattiopiston nuorisoasteen opiskelijoiden,17-vuotiaiden tyttöjen (saannin alaraja) ja poikien (saannin yläraja) ravitsemussuositusten
toteutumista noin sadasta opiskelijalounaasta. Ravintosisältölaskelmat(energia, hiilihydraatit, rasvat, proteiinit) laskettiin Jamix ruoka-reseptiohjelmalla ja verrattiin saatuja tuloksia suomalaisiin ravitsemussuosituksiin.

Kehittämistyön tuloksena löydettiin lounaat, jotka kaikkien energiaravintoaineiden suhteen vastasivat suosituksia, ja tehtiin lounaskohtaiset muutosehdotukset suositukseen pääsemiseksi. Tutkimus osoitti opiskelijaravintoloiden lounasruoan olevan vain osittain ravitsemussuosituksen mukaista. Lounastyypeistä yhdeksän täyttää suositukset kaikkien energiaravintoaineiden saannin suhteen. Aineistossa oli monia lounaita, jotka täyttivät useita suosituksen osia yhtä aikaa. Ravitsemuslaatu ei tule kohdalleen itsestään, vaan on yrityksen kilpailuvaltti.

Kehittämistyötä voisi jatkaa tutkimalla, miten saantisuositukset toteutuvat nuorisoasteen täysi-ikäisten opiskelijoiden tai ammattiopiston työntekijöiden lounaissa.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste