Opiskelijalounaan ravitsemuksellinen laatu
Kirmanen, Tuija (2012)
Kirmanen, Tuija
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201203313968
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201203313968
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Kehittämistyön tavoitteena oli sähköisen tuotannonohjausjärjestelmän käyttöön otto Jyväskylän koulutuskuntayhtymän opiskelijaravintoloissa ja sen jälkeen kahdeksan viikon kiertävän ruokalistan ravintosisällön laskeminen ja ravitsemuksellisen laadun tutkiminen.
Työssä tutkittiin Jyväskylän ammattiopiston nuorisoasteen opiskelijoiden,17-vuotiaiden tyttöjen (saannin alaraja) ja poikien (saannin yläraja) ravitsemussuositusten
toteutumista noin sadasta opiskelijalounaasta. Ravintosisältölaskelmat(energia, hiilihydraatit, rasvat, proteiinit) laskettiin Jamix ruoka-reseptiohjelmalla ja verrattiin saatuja tuloksia suomalaisiin ravitsemussuosituksiin.
Kehittämistyön tuloksena löydettiin lounaat, jotka kaikkien energiaravintoaineiden suhteen vastasivat suosituksia, ja tehtiin lounaskohtaiset muutosehdotukset suositukseen pääsemiseksi. Tutkimus osoitti opiskelijaravintoloiden lounasruoan olevan vain osittain ravitsemussuosituksen mukaista. Lounastyypeistä yhdeksän täyttää suositukset kaikkien energiaravintoaineiden saannin suhteen. Aineistossa oli monia lounaita, jotka täyttivät useita suosituksen osia yhtä aikaa. Ravitsemuslaatu ei tule kohdalleen itsestään, vaan on yrityksen kilpailuvaltti.
Kehittämistyötä voisi jatkaa tutkimalla, miten saantisuositukset toteutuvat nuorisoasteen täysi-ikäisten opiskelijoiden tai ammattiopiston työntekijöiden lounaissa.
Kehittämistyön tavoitteena oli sähköisen tuotannonohjausjärjestelmän käyttöön otto Jyväskylän koulutuskuntayhtymän opiskelijaravintoloissa ja sen jälkeen kahdeksan viikon kiertävän ruokalistan ravintosisällön laskeminen ja ravitsemuksellisen laadun tutkiminen.
Työssä tutkittiin Jyväskylän ammattiopiston nuorisoasteen opiskelijoiden,17-vuotiaiden tyttöjen (saannin alaraja) ja poikien (saannin yläraja) ravitsemussuositusten
toteutumista noin sadasta opiskelijalounaasta. Ravintosisältölaskelmat(energia, hiilihydraatit, rasvat, proteiinit) laskettiin Jamix ruoka-reseptiohjelmalla ja verrattiin saatuja tuloksia suomalaisiin ravitsemussuosituksiin.
Kehittämistyön tuloksena löydettiin lounaat, jotka kaikkien energiaravintoaineiden suhteen vastasivat suosituksia, ja tehtiin lounaskohtaiset muutosehdotukset suositukseen pääsemiseksi. Tutkimus osoitti opiskelijaravintoloiden lounasruoan olevan vain osittain ravitsemussuosituksen mukaista. Lounastyypeistä yhdeksän täyttää suositukset kaikkien energiaravintoaineiden saannin suhteen. Aineistossa oli monia lounaita, jotka täyttivät useita suosituksen osia yhtä aikaa. Ravitsemuslaatu ei tule kohdalleen itsestään, vaan on yrityksen kilpailuvaltti.
Kehittämistyötä voisi jatkaa tutkimalla, miten saantisuositukset toteutuvat nuorisoasteen täysi-ikäisten opiskelijoiden tai ammattiopiston työntekijöiden lounaissa.