Rauman Lukko C97 AAA-joukkueen pelaajien ravitsemustottumukset ja ravitsemustietämys
Saarinen, Jonna (2012)
Saarinen, Jonna
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201204104248
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201204104248
Tiivistelmä
Rauman Lukko C-97AAA-joukkueen vastuuvalmentaja halusi kartoittaa joukkueen juniorijääkiekkoilijoiden ravitsemustilannetta ja ravitsemustietämystä. Tämän opin-näytetyön tarkoituksena oli selvittää kyseisen joukkueen pelaajien ravitsemustottu-muksia ja ravitsemustietämystä. Tutkimukseen osallistui 21 15-vuotiasta poikaa.
Tämän tutkimuksen tutkimusongelmia olivat 1. Millainen on Rauman Lukko C-97AAA-joukkueen juniorijääkiekkoilijan ravitsemus? 2. Millaisia puutteita Rauman Lukko C-97AAA-joukkueen juniorijääkiekkoilijan ravitsemustottumuksissa on? 3. Millainen on Rauman Lukko C-97AAA-joukkueen juniorijääkiekkoilijan ravitse-mustietämys?
Tämä opinnäytetyö oli survey-tyyppinen kartoitus, jossa tutkimusaineisto kerättiin joukkueen pelaajilta strukturoidulla kyselylomakkeella. Tutkimusmenetelmänä oli kvantitatiivinen tutkimusmenetelmä. Aineisto analysoitiin Tixel-ohjelmalla.
Opinnäytetyön tuloksina oli, että ravitsemustottumuksiin vaikuttava sairaus, laktoosi-intoleranssi, esiintyi kahdella joukkueen pelaajalla. 18 pelaajaa nautti aamupalan päivittäin ja 20 pelaajaa nautti kaksi kertaa tai useammin lämpimän aterian päivässä. 16 joukkueen pelaajalla oli säännöllinen ateriarytmi. 18 pelaajaa käytti ruokajuomana joko maitoa tai vettä, tai ainoastaan maitoa tai vettä. Energiajuomia ilmoitti juovansa 20 pelaajaa, joko harvemmin tai ei koskaan. 15 pelaajaa kertoi nauttivansa hedelmiä ja kasviksia päivittäin. Kaikki 21 joukkueen pelaajaa olivat kuulleet ruokaympyrästä. Tietoa terveellisestä ravitsemuksesta pelaajat olivat eniten saaneet koulusta. Myös kotona ja harjoituksissa oli jonkin verran saatu tietoa terveellisestä ravitsemuksesta. Kaikki joukkueen 21 pelaajaa tiedostivat myös, että terveellinen ravitsemus on tärkeä osa aktiiviurheilua ja energiajuomien käyttö on epäterveellistä. 18 joukkueen pelaajaa osasi yhdistää jonkin hiilihydraattien lähteen ravinnossa, ja 19 pelaajaa osasi yhdistää jonkin rasvojen, sekä proteiinien lähteen ravinnossa.
Tämän tutkimuksen tutkimusongelmia olivat 1. Millainen on Rauman Lukko C-97AAA-joukkueen juniorijääkiekkoilijan ravitsemus? 2. Millaisia puutteita Rauman Lukko C-97AAA-joukkueen juniorijääkiekkoilijan ravitsemustottumuksissa on? 3. Millainen on Rauman Lukko C-97AAA-joukkueen juniorijääkiekkoilijan ravitse-mustietämys?
Tämä opinnäytetyö oli survey-tyyppinen kartoitus, jossa tutkimusaineisto kerättiin joukkueen pelaajilta strukturoidulla kyselylomakkeella. Tutkimusmenetelmänä oli kvantitatiivinen tutkimusmenetelmä. Aineisto analysoitiin Tixel-ohjelmalla.
Opinnäytetyön tuloksina oli, että ravitsemustottumuksiin vaikuttava sairaus, laktoosi-intoleranssi, esiintyi kahdella joukkueen pelaajalla. 18 pelaajaa nautti aamupalan päivittäin ja 20 pelaajaa nautti kaksi kertaa tai useammin lämpimän aterian päivässä. 16 joukkueen pelaajalla oli säännöllinen ateriarytmi. 18 pelaajaa käytti ruokajuomana joko maitoa tai vettä, tai ainoastaan maitoa tai vettä. Energiajuomia ilmoitti juovansa 20 pelaajaa, joko harvemmin tai ei koskaan. 15 pelaajaa kertoi nauttivansa hedelmiä ja kasviksia päivittäin. Kaikki 21 joukkueen pelaajaa olivat kuulleet ruokaympyrästä. Tietoa terveellisestä ravitsemuksesta pelaajat olivat eniten saaneet koulusta. Myös kotona ja harjoituksissa oli jonkin verran saatu tietoa terveellisestä ravitsemuksesta. Kaikki joukkueen 21 pelaajaa tiedostivat myös, että terveellinen ravitsemus on tärkeä osa aktiiviurheilua ja energiajuomien käyttö on epäterveellistä. 18 joukkueen pelaajaa osasi yhdistää jonkin hiilihydraattien lähteen ravinnossa, ja 19 pelaajaa osasi yhdistää jonkin rasvojen, sekä proteiinien lähteen ravinnossa.