Kasvisruokaa peruskouluun - viisi uutta kasvisruokaohjetta
Väänänen, Henna (2012)
Väänänen, Henna
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201204124389
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201204124389
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää viisi kasvisruokaohjetta ja niille ateriakokonaisuudet Ristiinan kunnan koulukeskukselle. Ateriakokonaisuuksien tuli olla valtion virallisten kouluruo-kasuositusten (2008) mukaiset energiaravintoaineiden suhteellisilta osuuksilta sekä ravintoainetiheyksiltä. Työn tarkoituksena oli lisätä vaihtelua Ristiinan kunnan koulukeskuksen kasvisruokapäiviin. Ate-riakokonaisuuksia suunniteltaessa tuli kiinnittää huomiota raaka-ainekustannuksiin ja siihen, että kasvisruokien
tuli olla itse tehtyjä. Kasviksissa on vähemmän energiaa kuin lihassa, joten riittävän energiamää-rän saaminen ateriakokonaisuuksiin oli haastavaa.
Työn teoreettinen viitekehys koostui ravitsemuksesta peilattuna kasvisruokailuun, kouluruokasuosituk-sista sekä ruokaohjeiden laadinnasta ja aistinvaraisesta arvioinnista. Ruokaohjeiden laadinnassa tutki-musmenetelmänä käytettiin tuotekehitysprosessia, joka on myös osana teoreettista viitekehystä. Työssä haastateltiin myös työn toimeksiantajaa, jotta tietoon saatiin heidän toimintatapojaan ja ajatusmallejaan. Työn aihe syntyi syventävän vaiheen harjoittelussa, jonka aikana myös koulukeskuksen laitteet, resurssit ja toimintatavat tulivat tutuiksi.
Työn toiminnallisessa osuudessa toteutettiin viitenä eri päivänä kasvisruoka ateriakokonaisuudet, jotka kaikki valokuvattiin. Toteutettavat ruoat olivat kasviskiusaus, juustoinen kasviskeitto, punajuuri-perunalaatikko, pinaatti-kasvispasta ja kasvisgratiini.
Kasvisruokien tuotekehitystyö tukee koululaisten terveellisempää ruokavaliota sekä opettaa heitä syömään lihan sijasta myös kasviksia. Lisäksi ruokaohjeet lisäävät vaihtoehtoja ruokalistaa suunniteltaessa.
tuli olla itse tehtyjä. Kasviksissa on vähemmän energiaa kuin lihassa, joten riittävän energiamää-rän saaminen ateriakokonaisuuksiin oli haastavaa.
Työn teoreettinen viitekehys koostui ravitsemuksesta peilattuna kasvisruokailuun, kouluruokasuosituk-sista sekä ruokaohjeiden laadinnasta ja aistinvaraisesta arvioinnista. Ruokaohjeiden laadinnassa tutki-musmenetelmänä käytettiin tuotekehitysprosessia, joka on myös osana teoreettista viitekehystä. Työssä haastateltiin myös työn toimeksiantajaa, jotta tietoon saatiin heidän toimintatapojaan ja ajatusmallejaan. Työn aihe syntyi syventävän vaiheen harjoittelussa, jonka aikana myös koulukeskuksen laitteet, resurssit ja toimintatavat tulivat tutuiksi.
Työn toiminnallisessa osuudessa toteutettiin viitenä eri päivänä kasvisruoka ateriakokonaisuudet, jotka kaikki valokuvattiin. Toteutettavat ruoat olivat kasviskiusaus, juustoinen kasviskeitto, punajuuri-perunalaatikko, pinaatti-kasvispasta ja kasvisgratiini.
Kasvisruokien tuotekehitystyö tukee koululaisten terveellisempää ruokavaliota sekä opettaa heitä syömään lihan sijasta myös kasviksia. Lisäksi ruokaohjeet lisäävät vaihtoehtoja ruokalistaa suunniteltaessa.