Erilaisten oppijoiden ohjaaminen hygieeniseen keittiötyöskentelyyn
Jokinen, Maritta (2009)
Jokinen, Maritta
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200908174133
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200908174133
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota ohjattaessa erilaisia oppijoita hygieeniseen keittiötyöskentelyyn. Lisäksi haluttiin selvittää, ovatko oppijat tietoisia hygieenisestä keittiötyöskentelystä. Tutkimus oli laadullinen , jossa tietoa kerättiin avoimilla kysymyksillä. Kyselyyn osallistui Jyväskylän Kotitalousoppilaitoksen henkilöstöä, opiskelijoita pääsääntöisesti catering-alan perustutkinnosta, mutta myös kotitalous-ja kuluttajapalvelun perustutkinnosta sekä kotitalousopetuksen talouskoululinjalta ja työssäoppimispaikoilta. Lisäksi tehtiin havainnointia oppijoiden työskentelystä opiskelijaravintolassa. Kyselyn vastausten ja havainnoinnin perusteella useimmilla työssäoppimispaikoilla havaittiin parannettavaa perusasioiden hallinnassa. Näitä asioita olivat käsihygienia, työpisteen puhtaanapito, henkilökohtainen hygienia ja oikeanlainen työvaatetus. Useimmat työssäoppimispaikat eivät hyväksyneet kännykän käyttöä keittiössä työpäivien aikana. Työssäoppimispaikkojen parannusehdotukset kannattaa ottaa huomioon, koska näin voidaan kehittää oppilaitoksen toimintaa lähettämällä entistä parempia oppijoita työssäoppimisjaksoille.