Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Työn kuormittavuus osana ravintola-alan vaihtuvuutta Helsingin seudulla työskentelevien näkökulmasta

Hyvönen, Julia (2021)

 
Avaa tiedosto
Opinnäytetyö 2021 Julia Hyvönen arviointi.pdf (708.6Kt)
Lataukset: 


Hyvönen, Julia
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202102182450
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia työn kuormittavuuden osuutta ravintola-alan vaihtuvuudessa, Helsingin seudulla työskentelevien näkökulmasta. Kuormittavuus näyttäytyy palvelutyössä suuressa osassa. Työn tavoitteena oli tutkimustulosten pohjalta löytää keinoja kehittämään ravintolan salityöskentelyn kuormittavuutta ja kuormittavuutta parantamalla, löytää keinoja vähentämään sen osuutta ravintola-alan vaihtuvuudessa.


Opinnäytetyön tietoperustassa käsitellään pääaiheina yleisesti vaihtuvuutta ravintola-alalla nykyhetkenä, sen eri osa-alueita, työn kuormittavuutta sekä sen keskeisiä käsitteitä.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena eli määrällisen kyselytutkimuksen muodossa. Tutkimuksessa käytettiin myös laadullista eli kvalitatiivista tutkimusmenetelmää muutamien avoimien kysymyksien käsittelyssä. Tutkimustyyppinä käytettiin kyselytutkimusta, joka luotiin sähköisellä Webropol- työkalulla, ja se lähetettiin julkisena verkkolinkkinä 17.11.2020 Helsingin seudulla, ravintola-alalla työskenteleville. Kyselyyn vastasi neljän arkipäivän aikana 55 henkilöä.


Suurin osa kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että vaihtuvuutta eniten ravintola-alalla aiheuttaa juuri työn kuormittavuus, mutta sen lisäksi myös vaihtoehtojen monipuolisuus Helsingin seudulla. Tutkimustulosten pohjalta voidaan tehdä johtopäätös, että työpaikan vaihdossa eniten vaikuttaa työn kuormittavuus, tästä aiheutuu fyysistä sekä henkistä kuormitusta ravintola-alan työtä tekeville. Työssä kuormittavuutta aiheuttaa eniten esimiesten välinpitämättömyys henkilökunnan jaksamista ja palautumista kohtaan, esimerkiksi ylitöiden ja tauottomuuden muodossa.


Tutkimuksen johtopäätöksien pohjalta nousi kehitysehdotuksia ravintola-alalla toimiville työnantajille ja esimiehille. Kehitysehdotuksien pääaiheiksi nousi hyvinvoinnin ja jaksamisen kehittäminen työpaikalla sekä esimiestyön koettiin kaipaavan kehittämistä monella saralla. Jatkotutkimusideana olisi toteuttaa samanlainen kyselytutkimus ravintola-alalla työskenteleville, mutta vaihtuvuuteen vaikuttavien muiden osa-alueiden, kuten työilmapiirin tai esimerkiksi etenemismahdollisuuksien kautta ja selvittää niiden osuutta vaikuttavina tekijöinä ravintola-alan vaihtuvuudessa.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste