Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Pääkaupunkiseudulla asuvien keliaakikkojen kohtaamat ongelmat gluteenittoman ruuan tarjonnassa ravintoloissa

Ching, Hoi-Yi (2012)

 
Avaa tiedosto
ching_hoi-yi.pdf (613.6Kt)
Lataukset: 


Ching, Hoi-Yi
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201204305614
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö selvittää pääkaupunkiseudulla asuvien keliaakikkojen ravintolavalintaan vaikuttavia tekijöitä ja heidän ravintoloissa kohtaamiaan ongelmia. Tavoitteena on selvittää minkälaisiin asioihin keliaakikot kiinnittävät huomiota valitessaan ravintolaa. Tutkimus toteutettiin kyselylomakkeen avulla alkuvuodesta 2012. Kyselyyn osallistui yhteensä 229 keliakiaa sairastavaa ihmistä.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa viljojen proteiini eli gluteeni on kiellettyä ruokavaliossa. Keliakian hoitomuoto on elinikäinen keliakiaruokavalio, jossa vehnää, ohraa tai ruista sisältävät tuotteet jäävät kokonaan pois. Keliaakikko on henkilö, joka sairastaa keliakiaa.

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää keliaakikkojen ravintoloissa kohtaamia ongelmia. Tutkimus kohdistuu erityisesti pääkaupunkiseudulle. Kaikista vastaajista vain yksi henkilö ei noudata vakituisesti keliakiaruokavaliota. Monet vastaajista kokevat ruokailun kodin ulkopuolella hankalaksi. Vastaajien mielestä kodin ulkopuolella ruokailemisen keskeisimpiä ongelmia ovat gluteenittomien tuotteiden aistinvarainen laatu, kontaminaatioriski sekä tarjoilijoiden huono keliakiatietämys. Tutkimustulosten mukaan ruokalistojen sisältömerkinnät lisäävät luottamusta ruokien turvallisuudesta. Ruokalistojen sisältömerkinnät voivat kuitenkin aiheuttaa myös epäselvyyksiä ja ovat joskus tehty väärin. Osa vastaajista on saanut keliakiaan liittyviä oireita ravintoloiden tarjoamista ruuista.

Tutkimustulosten perusteella voidaan sanoa, että ravintoloiden pitäisi jatkossa ottaa keliaakikot paremmin huomioon. Ravintoloiden henkilökunnan keliakiaosaamisessa on parantamisen varaa. Ravintoloissa on ilmennyt myös mahdollisia kontaminaatioriskejä. Hyvin suunniteltu ruokalista on sekä asiakkaiden että työntekijöiden eduksi. Asiakkaiden valitessa ravintolaa voi selvästi erottuva gluteeniton tarjonta olla asiakkaiden valintaperuste. Gluteenittomiin tuotteisiin panostaminen voi luoda ravintoloille lisää mahdollisuuksia sekä tuoda uusia asiakkaita.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste