Hyvää ruokaa! - Länsi-Suomen Diakonialaitoksen Sairaskoti ja Kuntoutuskeskus Ruskan osastojen 3 ja 4 asukkaiden ravitsemustilan arviointi
Vuoti, Hanna; Uusitalo, Laura (2012)
Vuoti, Hanna
Uusitalo, Laura
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205076667
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205076667
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa Länsi-Suomen Diakonialaitoksen Sairaskoti ja Kuntoutuskeskus osastojen 3 ja 4 asukkaiden ravitsemustilaa. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää MNA-lomakkeella henkilökohtaisia yksittäisiä tekijöitä ravitsemustilan arviointia varten ja tutkimuksen tuloksilla mahdollistaa ravitsemushoidon kehittäminen.
Opinnäytetyön aineisto kerättiin MNA-lomakkeella sekä itse tekemällämme yhden päivän ruokapäiväkirjalla. Aineiston kerääminen tapahtui tammikuun 2012 aikana, jolloin omahoitajat haastattelivat osastojen asukkaita. Lopullinen aineisto koostui 24 asukkaan vastauksista.
Opinnäytetyön tulokset osoittivat, että 9 asukasta eli 37,5 % asukkaista sai MNA-lomakkeen seulontaosiosta yli 12 pistettä, jolloin riski virhe- tai aliravitsemukselle ei ole kasvanut. Arviointiosuuden 14 asukkaan vastauksista voitiin tulkita, että kolmella heistä oli hyvä ravitsemustila, 11 asukkaalla riski virhe- tai aliravitsemukselle oli kasvanut ja 1 kärsi virhe- tai aliravitsemuksesta. Kokonaisuudessaan MNA-lomakkeen perusteella 50 % asukkaista ei ole riskiä virhe- tai aliravitsemukselle, 46 % asukaista on riski virhe- tai aliravitsemukselle ja 4 % kärsii virhe- tai aliravitsemuksesta.
Yhden päivän ruokapäiväkirja osoitti, että asukkaat saivat keskimäärin 1330 kcal energiaa vuorokauden aikana. Energiantarve vuorokauden aikana oli 2454 kcal liikkuminen ja paino huomioiden. Asukkaat saivat energiaa ravinnosta keskimäärin 56 % laskennallisesta energian tarpeesta.
Ikäihmisten ravitsemushoito on merkittävä osa-alue ikäihmisen hoidossa, koska se saattaa vaikuttaa jopa toimintakykyä alentavasti. Opinnäytetyömme tuloksia voidaan hyödyntää jatkossa asukkaiden ravitsemushoidossa.
Opinnäytetyön aineisto kerättiin MNA-lomakkeella sekä itse tekemällämme yhden päivän ruokapäiväkirjalla. Aineiston kerääminen tapahtui tammikuun 2012 aikana, jolloin omahoitajat haastattelivat osastojen asukkaita. Lopullinen aineisto koostui 24 asukkaan vastauksista.
Opinnäytetyön tulokset osoittivat, että 9 asukasta eli 37,5 % asukkaista sai MNA-lomakkeen seulontaosiosta yli 12 pistettä, jolloin riski virhe- tai aliravitsemukselle ei ole kasvanut. Arviointiosuuden 14 asukkaan vastauksista voitiin tulkita, että kolmella heistä oli hyvä ravitsemustila, 11 asukkaalla riski virhe- tai aliravitsemukselle oli kasvanut ja 1 kärsi virhe- tai aliravitsemuksesta. Kokonaisuudessaan MNA-lomakkeen perusteella 50 % asukkaista ei ole riskiä virhe- tai aliravitsemukselle, 46 % asukaista on riski virhe- tai aliravitsemukselle ja 4 % kärsii virhe- tai aliravitsemuksesta.
Yhden päivän ruokapäiväkirja osoitti, että asukkaat saivat keskimäärin 1330 kcal energiaa vuorokauden aikana. Energiantarve vuorokauden aikana oli 2454 kcal liikkuminen ja paino huomioiden. Asukkaat saivat energiaa ravinnosta keskimäärin 56 % laskennallisesta energian tarpeesta.
Ikäihmisten ravitsemushoito on merkittävä osa-alue ikäihmisen hoidossa, koska se saattaa vaikuttaa jopa toimintakykyä alentavasti. Opinnäytetyömme tuloksia voidaan hyödyntää jatkossa asukkaiden ravitsemushoidossa.