Näytä suppeat kuvailutiedot

Lannoitteen, lannoitusmenetelmän ja lannoitemäärän vaikutus säilörehun mikrobiologiseen ja säilönnälliseen laatuun

Kontkanen, Tanja (2012)

dc.contributor.authorKontkanen, Tanja
dc.date.accessioned2012-05-14T06:28:18Z
dc.date.available2012-05-14T06:28:18Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.uriURN:NBN:fi:amk-201205147933
dc.identifier.urihttp://www.theseus.fi/handle/10024/43181
dc.description.abstractLannan ja muiden orgaanisten lannoitteiden hyödyntäminen maataloudessa on tärkeää sekä maatilojen nurmentuotannon että ympäristön ravinnekuormituksen kannalta. Täytyy löytää mahdollisimman hygieeninen tapa levittää lannoitetta, jotta haitalliset mikrobit eivät pääse pilaamaan tuotettua rehua. Voihappoitiöiden pilaama rehu siirtyy lehmän ruoansulatuselimistön kautta pilaamaan maidon ja sitä kautta myös juuston laatua. Biokaasulaitokset yleistyvät ja niiden lopputuotteen mädätysjäännöksen vaikutusta lannoitteena tuotetun rehun laatuun on syytä tutkia. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää eri tekijöiden vaikutus säilörehun mikrobiologiseen ja säilönnälliseen laatuun. Vertailun kohteena ovat eri levitysmenetelmien väliset erot, levitysmäärän vaikutus sekä mädätysjäännöksen vertailu karjanlantaan. Tutkimus toteutettiin kenttäkokeena Kiteellä ja saatuja tuloksia analysoitiin koeruutujen keskiarvojen, kaavioiden ja varianssianalyysin avulla. Tilastollisen merkitsevyyden raja eli p-arvo oli 0,05. Mädätysjäännöksen ja karjanlannan välillä ei löydetty tilastollisesti merkitsevää eroa. Tutkimus osoitti kuitenkin, että kun peltoon laitetaan jotain bioperäistä lannoitetta, riski voihappoitiöpitoisuuden nousuun kasvaa. Eri levitysmenetelmien välillä ei ollut tilastollista merkitsevyyttä mikrobiologisessa laadussa. Sen sijaan tutkimus osoitti, että levitysmenetelmällä on vaikutusta liukoisen typen määrään säilörehussa, ja että hajalevitys on paras vaihtoehto haihtuvien rasvahappojen osalta verrattuna sijoittaviin levitysmenetelmiin. Lannoitemäärällä ei ollut tilastollisesti merkitsevää vaikutusta rehun mikrobiologiseen tai säilönnälliseen laatuun.fi
dc.description.abstractTaking advantage of manure and other organic fertilizers is important relative to grassland cultivation in farms and nutrient strain of the environment. It’s important to find as hygienic way as possible to spread fertilizers so that the harmful microbes cannot contaminate the produced silage. The silage contaminated by butyric acid spores moves through cow’s digestive system to pollute milk and onwards to cheese products. Biogas plants are becoming more general and thus, the effects of their end product, known as digestate, on silage quality are important to untangle. The object of the research was to examine the influence the effects of different key elements on microbiological and preservation quality of silage. The subjects of comparing are the differences between different spreading systems, the spreading amount of fertilizers and digestate versus manure. The research was carried out as a field test in Kitee and the results of research were analysed using average values, diagrams and variance analysis. The limit in statistical significance known as the p-grade was 0,05. There was not statistical significance between digestate and manure. The research proved that there is an increased risk of butyric acid spore every time fertilizers made of biomaterial are spread to the field. There was no statistical significance between different spreading systems in microbiological quality. Instead the research pointed that spreading system has on effect on soluble nitrogen level in silage and that broadcasting of fertilizers was the best alternative when watching the level of volatile fatty acids when compared to other methods. The amount of fertilizers did not have statistical significance effect on microbiological or preservation quality.en
dc.language.isofin
dc.publisherPohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu
dc.rightsAll rights reserved
dc.titleLannoitteen, lannoitusmenetelmän ja lannoitemäärän vaikutus säilörehun mikrobiologiseen ja säilönnälliseen laatuunfi
dc.type.ontasotfi=AMK-opinnäytetyö|sv=YH-examensarbete|en=Bachelor's thesis|
dc.identifier.dscollection10024/1993
dc.organizationPohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu
dc.subject.ysasäilörehu
dc.subject.ysamikrobisto
dc.subject.ysalaatu
dc.subject.ysalanta
dc.subject.ysamädätys
dc.subject.ysalannoitteet
dc.subject.ysalevitys
dc.subject.ysatyömenetelmät
dc.subject.ysavaikutukset
dc.contributor.organizationPohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu
dc.subject.keywordsäilörehu
dc.subject.keywordlanta
dc.subject.keywordlannoitteet
dc.subject.keywordmädätys
dc.subject.keywordlaatu
dc.subject.keywordmikrobiologia
dc.subject.degreeprogramfi=Luonnonvara- ja ympäristöala|sv=Bioekonomi och Miljöbranschen|en=Natural Resources and Environment|
dc.subject.disciplineMaaseutuelinkeinojen koulutusohjelma


Tiedostot

Thumbnail

Viite kuuluu kokoelmiin:

Näytä suppeat kuvailutiedot