HARJOITUSRAVINTOLAN KÄYTETTÄVYYS : case Inno
Niemelä, Marja (2012)
Niemelä, Marja
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205148092
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205148092
Tiivistelmä
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia Etelä-Savon ammattiopiston harjoitusravintola Innon käytettävyyttä käyttäjien näkökulmasta. Tilojen käyttäjiä olivat sisäiset asiakkaat, asiakkaita palvelevat tarjoilija- ja kokkiopiskelijat sekä heidän opettajansa ja ohjaava ammattihenkilöstö.
Tutkimuksessa selvitettiin harjoitusravintola Innon suunnitteluprosessi sekä kuinka käyttäjät osallistuivat suunnitteluun. Viitekehyksessä selvitettiin käytettävien tilojen ominaisuuksia sekä käytettävyyden tutkimismenetelmiä.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin laadullista tapaustutkimusta.
Tiedonhankintamenetelminä käytettiin haastattelua, havainnointia, lomakekyselyä sekä käytettävyyskatselmusta. Käyttäjien käytettävyyskatselmuksen tulokset esitettiin tilojen korjaamisesta ja kehittämisestä vastaaville toisessa käytettävyyskatselmuksessa. Tutkimusaineiston pohjalta suunniteltiin käytettävyyden tarkistuslomake, jota voidaan hyödyntää harjoitusravintolan tiloja saneerattaessa.
Tutkimuksessa todettiin, että käyttäjälähtöinen tilasuunnittelu ja käyttäjien mukaan ottaminen suunnittelun eri vaiheisiin mahdollistavat tilojen saneeraamisen toimiviksi ja käyttäjäystävällisiksi. Hyvin toimivat tilat motivoivat opiskelijoita työskentelyyn ja lisäävät myös henkilökunnan työssäjaksamista.
Tutkimuksessa selvitettiin harjoitusravintola Innon suunnitteluprosessi sekä kuinka käyttäjät osallistuivat suunnitteluun. Viitekehyksessä selvitettiin käytettävien tilojen ominaisuuksia sekä käytettävyyden tutkimismenetelmiä.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin laadullista tapaustutkimusta.
Tiedonhankintamenetelminä käytettiin haastattelua, havainnointia, lomakekyselyä sekä käytettävyyskatselmusta. Käyttäjien käytettävyyskatselmuksen tulokset esitettiin tilojen korjaamisesta ja kehittämisestä vastaaville toisessa käytettävyyskatselmuksessa. Tutkimusaineiston pohjalta suunniteltiin käytettävyyden tarkistuslomake, jota voidaan hyödyntää harjoitusravintolan tiloja saneerattaessa.
Tutkimuksessa todettiin, että käyttäjälähtöinen tilasuunnittelu ja käyttäjien mukaan ottaminen suunnittelun eri vaiheisiin mahdollistavat tilojen saneeraamisen toimiviksi ja käyttäjäystävällisiksi. Hyvin toimivat tilat motivoivat opiskelijoita työskentelyyn ja lisäävät myös henkilökunnan työssäjaksamista.