Lähiruokaviesti muutoksen välineenä : Viestintätapahtuman vaikutukset maakuntatason päätöksentekoon
Mäkinen, Sisko (2012)
Mäkinen, Sisko
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205219059
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205219059
Tiivistelmä
Lähiruokaviesti on viestintätapahtuma jolla edistetään julkisten ruokapalveluiden kestäviä valintoja. Kestäviä valintoja edustaa lähiruuan, luomuruuan, kasvisaterioiden, sekä sesongin mukaisten tuotteiden tarjoaminen. Haastepyöräilyyn osallistuu päättäjiä, toimittajia sekä ihmisiä ruokaketjun eri osien sidosryhmistä. Lähiruokaviestin tavoitteena on herättää keskustelua.
Opinnäytetyössä tutkittiin Lähiruokaviestin tavoitteiden täyttymistä ja sen vaikuttavuutta maakuntatasolla. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena haastattelemalla seitsemää maakuntajohtajaa puhelimitse. Tämän jälkeen vastaukset koottiin yhteen ja niitä vertailtiin keskenään. Haastattelukysymysten avulla selvitettiin, onko viesti aiheuttanut päättäjien keskuudessa keskustelua ja millaisia
tekoja tai suunnitelmia tapahtumasta on seurannut.
Lähes kaikissa maakunnissa lähi- ja luomuruuan käyttö julkisissa ruokapalveluissa on noussut keskustelun aiheeksi. Viisi seitsemästä maakuntajohtajasta kertoi luomu- ja
lähiruuan käytön julkisissa ruokapalveluissa olevan osa maakuntastrategiaa tai tulevan osaksi sitä.
Tutkimuksen jatkotoimenpiteenä olisi mielenkiintoista todentaa lähi- ja luomuruuan käytön aluetaloudellisia vaikutuksia maakuntatasolla.
Opinnäytetyössä tutkittiin Lähiruokaviestin tavoitteiden täyttymistä ja sen vaikuttavuutta maakuntatasolla. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena haastattelemalla seitsemää maakuntajohtajaa puhelimitse. Tämän jälkeen vastaukset koottiin yhteen ja niitä vertailtiin keskenään. Haastattelukysymysten avulla selvitettiin, onko viesti aiheuttanut päättäjien keskuudessa keskustelua ja millaisia
tekoja tai suunnitelmia tapahtumasta on seurannut.
Lähes kaikissa maakunnissa lähi- ja luomuruuan käyttö julkisissa ruokapalveluissa on noussut keskustelun aiheeksi. Viisi seitsemästä maakuntajohtajasta kertoi luomu- ja
lähiruuan käytön julkisissa ruokapalveluissa olevan osa maakuntastrategiaa tai tulevan osaksi sitä.
Tutkimuksen jatkotoimenpiteenä olisi mielenkiintoista todentaa lähi- ja luomuruuan käytön aluetaloudellisia vaikutuksia maakuntatasolla.