Pienpanimon laadunvalvonta ja menetelmät
Lehtonen, Lasse (2012)
Lehtonen, Lasse
Hämeen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205219133
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205219133
Tiivistelmä
Pienpanimoiden laadunvalvonta ja prosessin hallinta on usein riittämätöntä tai perustuu oletuksiin, joille ei ole päteviä perusteluita. Vaikka laatujohtamisen integroiminen pieneen tuotantolaitokseen tuntuu kaukaiselta, laatuun vaikuttavien fysikaalis-kemiallisten ominaisuuksien ja prosessiolosuhteiden hallitseminen vaativat teoreettisen tiedon ymmärtämistä pätevän laaduntarkkailun suorittamisessa ja suunnittelussa.
Tässä opinnäytetyössä on tarkasteltu oluen laatuominaisuuksiin vaikuttavia fysikaalis-kemiallisia ilmiöitä. Tätä teoreettista tietoa on sovellettu pienpanimoiden laadunvalvonnan näkökulmasta. Kirjallisuuskatsauksen toivotaan toimivan oppaana pienpanimoille laadun parantamisessa sekä tasalaatuisen tuotannon kehittämisessä. Kokeellisen osion tavoite oli arvioida toimeksiantajan prosessin toimivuutta. Työssä sovellettiin panimotieteen ja –teknologian tietoa ja tutkimuksia sekä oluen ominaisuuksia ilmentävien tekijöiden teoriaa.
Kokeellisen osion tutkimusmenetelminä käytettiin mikrobiologisia ja kemiallisia analyysimenetelmiä prosessin hygienian ja panimon ilmanlaadun analysoimiseen. Tuloksena saatiin tietoa osaprosessien toimivuudesta ja niiden laadunvalvonta pisteiden valvonnan riittävyydestä. Tuloksista tehtyjen tarkastelujen pohjalta tehtiin kehitysehdotuksia laadunvalvonnan tehostamiseksi. Tuloksien pohjalta valmisteltiin myös jatkotoimenpiteitä prosessin toimivuuden parantamiseksi.
Tässä opinnäytetyössä on tarkasteltu oluen laatuominaisuuksiin vaikuttavia fysikaalis-kemiallisia ilmiöitä. Tätä teoreettista tietoa on sovellettu pienpanimoiden laadunvalvonnan näkökulmasta. Kirjallisuuskatsauksen toivotaan toimivan oppaana pienpanimoille laadun parantamisessa sekä tasalaatuisen tuotannon kehittämisessä. Kokeellisen osion tavoite oli arvioida toimeksiantajan prosessin toimivuutta. Työssä sovellettiin panimotieteen ja –teknologian tietoa ja tutkimuksia sekä oluen ominaisuuksia ilmentävien tekijöiden teoriaa.
Kokeellisen osion tutkimusmenetelminä käytettiin mikrobiologisia ja kemiallisia analyysimenetelmiä prosessin hygienian ja panimon ilmanlaadun analysoimiseen. Tuloksena saatiin tietoa osaprosessien toimivuudesta ja niiden laadunvalvonta pisteiden valvonnan riittävyydestä. Tuloksista tehtyjen tarkastelujen pohjalta tehtiin kehitysehdotuksia laadunvalvonnan tehostamiseksi. Tuloksien pohjalta valmisteltiin myös jatkotoimenpiteitä prosessin toimivuuden parantamiseksi.