Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Pystyruuviapevaunujen vertailu lihakarjan kasvatuksessa

Soini, Jaakko (2012)

 
Avaa tiedosto
Opinnaytetyo.pdf (796.0Kt)
Lataukset: 


Soini, Jaakko
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201204244961
Tiivistelmä
Aperuokinnan työmenekkiin ja aperehun tasalaatuisuuteen vaikuttavista tekijöistä ei ole aikaisemmin tehty tutkimuksia Suomessa. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuoda puolueettomasti esille erilaisien lihanautakasvattamoiden seosrehu-ruokinnan toimivuutta ja käytäntöä aperehun tasalaatuisuuden ja työmenekin näkökulmasta. Tavoitteena oli myös löytää hyviä ratkaisuja suunnitteilla olevaa lihanautakasvattamoa varten.

Tutkimustiloiksi valittiin seitsemän lihakarjatilaa, joissa tilavierailujen aikana kuvattiin ja kellotettiin aperuo-kinnan työmenekkiä. Jokaiselta tilalta otettiin myös aperehunäytteet kivennäisanalyysiä ja silpunpituuden määrittämistä varten. Jokaisella tilalla oli kahden pystyruuvin apevaunu, joiden tilavuudet 15-22 m3. Tiloilla eläinmäärät olivat 160 - 500.

Appeen epätasalaatuisuuteen vaikuttivat suurimmaksi osaksi käytettävät rehukomponentit, eri rehukompo-nenttien täyttöjärjestys, aperehun sekoittamiseen käytettävä aika ja pystyruuvien pyörimisnopeus. Apere-hun epätasalaatuisuus vaihteli kivennäispitoisuuden osalta 1,8 - 6,3 prosenttia tiloilta otettujen molempien tutkimusnäytteiden välillä.

Apevaunun täyttöön käytettävä työmenekki vaihteli säilörehulla 0,05 – 0,14 sekuntia/kg. Viljan ja kivennäi-sen täytössä vastaavat luvut olivat 0,1 - 0,5 sekuntia/kg. Säilörehun täytössä käytettävä työaika vaihteli vuo-sitasolla omassa esimerkkiyksikössä 24,9 - 63,2 h. Viljan ja kivennäisen täytössä työaika oli vuodessa 31 - 86,2 h. Apevaunun täytössä ääripäiden mukaiset työmenekit olivat omassa esimerkkiyksikössä 1,15 -4 minuut-tia/apetonni, jolloin apevaunun täyttöön käytettävä työaika oli vuorokaudessa 7,1 - 24,8 minuuttia. Aperuo-kinnan kokonaisaika esimerkkiyksikössä oli 29 - 58 minuuttia vuorokaudessa. Vuositasolla työajat olisivat 176 - 355 tuntia.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste