Hitaan matkailun periaatteiden hyödyntäminen ryhmämatkojen suunnittelussa : Case: Porvoo Tours
Mustonen, Riikka (2012)
Mustonen, Riikka
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060712143
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060712143
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä suunniteltiin matkatoimisto Porvoo Toursille hitaan matkailun arvoja ja periaatteita noudattavia ryhmämatkoja. Opinnäytetyön päätavoitteena oli tutkia, kuinka hitaan matkailun periaatteita on mahdollista hyödyntää ryhmämatkojen suunnittelussa. Tutkimuksen perusteella yritykselle suunniteltiin kolme ryhmämatkaa sekä yksi matkaehdotus. Työn toimeksiantaja Porvoo Tours on ryhmämatkoihin ja incoming-toimintaan erikoistunut porvoolainen matkatoimisto.
Opinnäytetyö koostuu teoreettisesta viitekehyksestä sekä empiriaosasta. Teoreettisessa viitekehyksessä kerrotaan matkailusta toimialana keskittyen erityisesti hitaaseen sekä kestävään matkailuun ja lisäksi hitaaseen elämäntapaan. Näiden lisäksi teoreettisessa viitekehyksessä avataan tuotekehityksen teoriaa. Teoriaperustan lähteinä käytetään ajankohtaista kirjallisuutta ja Internet-lähteitä. Työn empiriaosuus käsittelee hitaan matkailun arvojen yhdistämistä tuotekehitysprosessiin.
Tämä työ on tutkimustyyppinen kehittämistehtävä. Työ toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Päämenetelmänä käytettiin tuotekehitystä, jonka prosessi perustui Kotlerin, Bowenin ja Makensin (2006) malliin. Lisämenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Haastateltavat henkilöt olivat Porvoo Toursin toimitusjohtaja sekä Huoletta Tuoretta – lähiruokahankkeen koordinaattori. Haastattelut toteutettiin keväällä 2012.
Tutkimustuloksina Porvoo Toursille suunniteltiin kolme ryhmämatkaa sekä yksi matkaehdotus. Ryhmämatkat olivat Maalaiselämää Isnäsissä, Kiireetön ruokailu, Monen maiseman luontopolku sekä tuote-ehdotus Melontamatka saariston sydämeen. Ryhmämatkojen suunnittelussa kiinnitettiin erityisesti huomiota paikallisiin erikoisuuksiin sekä ravintoloiden luomu- ja lähiruoan hyödyntämiseen.
Porvoo Toursilla ei ole aiemmin ollut tarjonnassaan hitaan matkailun ryhmämatkoja. Opinnäytetyön tuloksena Porvoo Tours sai käyttöönsä kolme valmista hitaan matkailun ryhmämatkaa. Jatkotoimenpiteinä yrityksellä on ryhmämatkojen kaupallistaminen eli markkinointi ja julkaisu asiakkaille. Matkaehdotuksen osalta suunnittelutyötä voidaan jatkaa yrityksen sisällä.
Opinnäytetyö koostuu teoreettisesta viitekehyksestä sekä empiriaosasta. Teoreettisessa viitekehyksessä kerrotaan matkailusta toimialana keskittyen erityisesti hitaaseen sekä kestävään matkailuun ja lisäksi hitaaseen elämäntapaan. Näiden lisäksi teoreettisessa viitekehyksessä avataan tuotekehityksen teoriaa. Teoriaperustan lähteinä käytetään ajankohtaista kirjallisuutta ja Internet-lähteitä. Työn empiriaosuus käsittelee hitaan matkailun arvojen yhdistämistä tuotekehitysprosessiin.
Tämä työ on tutkimustyyppinen kehittämistehtävä. Työ toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Päämenetelmänä käytettiin tuotekehitystä, jonka prosessi perustui Kotlerin, Bowenin ja Makensin (2006) malliin. Lisämenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Haastateltavat henkilöt olivat Porvoo Toursin toimitusjohtaja sekä Huoletta Tuoretta – lähiruokahankkeen koordinaattori. Haastattelut toteutettiin keväällä 2012.
Tutkimustuloksina Porvoo Toursille suunniteltiin kolme ryhmämatkaa sekä yksi matkaehdotus. Ryhmämatkat olivat Maalaiselämää Isnäsissä, Kiireetön ruokailu, Monen maiseman luontopolku sekä tuote-ehdotus Melontamatka saariston sydämeen. Ryhmämatkojen suunnittelussa kiinnitettiin erityisesti huomiota paikallisiin erikoisuuksiin sekä ravintoloiden luomu- ja lähiruoan hyödyntämiseen.
Porvoo Toursilla ei ole aiemmin ollut tarjonnassaan hitaan matkailun ryhmämatkoja. Opinnäytetyön tuloksena Porvoo Tours sai käyttöönsä kolme valmista hitaan matkailun ryhmämatkaa. Jatkotoimenpiteinä yrityksellä on ryhmämatkojen kaupallistaminen eli markkinointi ja julkaisu asiakkaille. Matkaehdotuksen osalta suunnittelutyötä voidaan jatkaa yrityksen sisällä.