Tuotannonohjaus elintarviketeollisuudessa : Neljä näkökulmaa case-tapausten avulla
Alanko, Teemu (2012)
Alanko, Teemu
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012061012350
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012061012350
Tiivistelmä
Tuotannonohjaus on nykyaikaisessa tuotannossa välttämätöntä. Tuotannonohjaus voidaan jakaa karkea- ja hienokuormitukseen. Karkeakuormituksessa tehdään pitkän aikavälin suunnitelma, kun taas hieno-ohjaus tekee saman lyhyellä aikavälillä. Tuotantomuodot voidaan jakaa asiakas- ja varasto-ohjautuviin, mitkä asettavat tuotannonohjaukselle erilaiset lähtökohdat.
Nykypäivänä Lean-filosofiat, kuten JIT-tuotannonohjaus on suosittua, koska pyritään karsimaan kustannuksia, lisäämään tehokkuutta ja toimitusvarmuutta. Perinteinen, täysin varasto-ohjautuva tuotanto on menettämässä jalansijaansa. Elintarviketeollisuuden erikoisluontoisuus aiheuttaa ongelmia tuotannonohjauksen suunnittelulle. Elintarvikekoneenrakennus on taas usein pitkäkestoinen, monimutkainen projekti, joka aiheuttaa omat ongelmansa tuotannonohjaukselle. Elintarvikejalostuksessa taas ongelmat liittyy tuotteiden lyhyeen säilyvyysaikaan.
Opinnäytetyössä etsitään vastauksia tuotannonohjauksen tärkeisiin kysymyksiin. Kaikkein haasteellisemmaksi koetaan henkilöstön ja materiaalin kuormitus. Meijerin voinvalmistuksessa materiaalinhallinta aiheuttaa hieman ongelmia, sillä tuotannon tarkoitus on käyttää kaikki raaka-aine lyhyellä aikavälillä. Leipomon erittäin lyhytikäiset tuotteet aiheuttavat tuotannonohjauksen hienokuormituksen päivittäin. Lisäksi leipomon tuotannonohjaukseen kuuluu oleellisena osana logistiikan hallinta, sillä tuoreet tuotteet täytyy kuljettaa asiakkaille päivittäin. Koneenrakennuksessa taas keskeiset ongelmat on juuri henkilöstön hallinnassa, sillä projekteilla on monia eri vaiheita eikä kaikkia työmiehiä välttämättä tarvita, koska tehtävät vaativat
Nykypäivänä Lean-filosofiat, kuten JIT-tuotannonohjaus on suosittua, koska pyritään karsimaan kustannuksia, lisäämään tehokkuutta ja toimitusvarmuutta. Perinteinen, täysin varasto-ohjautuva tuotanto on menettämässä jalansijaansa. Elintarviketeollisuuden erikoisluontoisuus aiheuttaa ongelmia tuotannonohjauksen suunnittelulle. Elintarvikekoneenrakennus on taas usein pitkäkestoinen, monimutkainen projekti, joka aiheuttaa omat ongelmansa tuotannonohjaukselle. Elintarvikejalostuksessa taas ongelmat liittyy tuotteiden lyhyeen säilyvyysaikaan.
Opinnäytetyössä etsitään vastauksia tuotannonohjauksen tärkeisiin kysymyksiin. Kaikkein haasteellisemmaksi koetaan henkilöstön ja materiaalin kuormitus. Meijerin voinvalmistuksessa materiaalinhallinta aiheuttaa hieman ongelmia, sillä tuotannon tarkoitus on käyttää kaikki raaka-aine lyhyellä aikavälillä. Leipomon erittäin lyhytikäiset tuotteet aiheuttavat tuotannonohjauksen hienokuormituksen päivittäin. Lisäksi leipomon tuotannonohjaukseen kuuluu oleellisena osana logistiikan hallinta, sillä tuoreet tuotteet täytyy kuljettaa asiakkaille päivittäin. Koneenrakennuksessa taas keskeiset ongelmat on juuri henkilöstön hallinnassa, sillä projekteilla on monia eri vaiheita eikä kaikkia työmiehiä välttämättä tarvita, koska tehtävät vaativat