Stevioliglykosidien käyttö makeutusaineena : Stevia Rebaudiana Bertoni
Syväjärvi, Elena (2012)
Syväjärvi, Elena
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012061112489
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012061112489
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä perehdyttiin Stevia Rebaudiana Bertoni -kasvista uutettujen stevioliglykosidien käyttöön makeutusaineena. Työ koostuu teoriaosuudesta ja kokeellisesta osuudesta. Teoriaosuuteen on koottu tiivis tietopaketti Stevia-kasvista ja sen sisältämistä yhdisteistä. Lisäksi teoriaosuudessa vertaillaan stevioliglykosideja muihin makeutusaineisiin ja tarkastellaan niiden soveltuvuutta makeutusaineeksi hilloihin.
Kokeellinen osuus koostuu stevioliglykosidien kokeilemisesta makeutusaineeksi hilloihin. Kokeissa valmistettiin kolme erilaista hilloa, joista yksi oli sokerilla makeutettu referenssihillo, toinen stevioliglykosideilla ja kolmas sokerilla ja stevioliglykosideilla makeutettu. Hilloja arvioitiin aistinvaraisella arvioinnilla.
Stevioliglykosideilla makeutetun hillon valmistuksessa huomattiin rajoittavia tekijöitä, jotka vaikuttivat lopullisen tuotteen aistinvaraisiin ominaisuuksiin. Referenssihillon ja stevioliglykosideilla ja sokerilla makeutetun hillon välillä ei havaittu kovin suuria eroja aistinvaraisissa ominaisuuksissa.
Kokeellinen osuus koostuu stevioliglykosidien kokeilemisesta makeutusaineeksi hilloihin. Kokeissa valmistettiin kolme erilaista hilloa, joista yksi oli sokerilla makeutettu referenssihillo, toinen stevioliglykosideilla ja kolmas sokerilla ja stevioliglykosideilla makeutettu. Hilloja arvioitiin aistinvaraisella arvioinnilla.
Stevioliglykosideilla makeutetun hillon valmistuksessa huomattiin rajoittavia tekijöitä, jotka vaikuttivat lopullisen tuotteen aistinvaraisiin ominaisuuksiin. Referenssihillon ja stevioliglykosideilla ja sokerilla makeutetun hillon välillä ei havaittu kovin suuria eroja aistinvaraisissa ominaisuuksissa.