Lehmusvalkaman ravintokeskuksen päiväprosessin kehittäminen
Lavi, Hanna (2021)
Lavi, Hanna
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202103113151
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202103113151
Tiivistelmä
Opinnäytetyö toteutettiin Lehmusvalkaman ravintokeskuksessa, jossa aterioita valmistetaan ja toimitetaan Turun ja ympäryskuntien palvelutaloihin. Tämän työn tavoitteena oli virtaviivaistaa keittiön toimintaa Lean-ajattelun pohjalta. Lean-ajattelun avulla pyrittiin standardisoimaan keittiön työnkuvia ja karsimaan mahdollisia päällekkäisiä työvaiheita.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys muodostui Suomen ammattikeittiöiden toiminnasta, Lean-ajattelusta ja prossien kehittämisestä. Ammattikeittiöiden toiminta ja sen erityispiirteet toimivat työn kehittämiskohteena, joten tutkimuksessa tarkasteltiin eri näkökulmista, miten ammattikeittiöt toimivat ja minkälaisia prosesseja ne pitävät sisällään.
Lähestymistapana opinnäytetyössä oli toimintatutkimus. Toimintatutkimuksen avulla keittiön toimintaa pystyttiin kehittämään syklisesti, jolloin päämääriä voitiin työn edetessä täsmentämään ja suunnittelemaan uusia käytännön kokeiluja. Tiedonkeruumenetelminä tässä opinnäytetyössä käytettiin haastattelua ja tulevaisuusverstasta. Haastattelut toteutettiin lähtötilanteen kartoittamisen tueksi, kun taas kaksi tulevaisuusverstasta järjestettiin kehittämistoiminnan tueksi.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys muodostui Suomen ammattikeittiöiden toiminnasta, Lean-ajattelusta ja prossien kehittämisestä. Ammattikeittiöiden toiminta ja sen erityispiirteet toimivat työn kehittämiskohteena, joten tutkimuksessa tarkasteltiin eri näkökulmista, miten ammattikeittiöt toimivat ja minkälaisia prosesseja ne pitävät sisällään.
Lähestymistapana opinnäytetyössä oli toimintatutkimus. Toimintatutkimuksen avulla keittiön toimintaa pystyttiin kehittämään syklisesti, jolloin päämääriä voitiin työn edetessä täsmentämään ja suunnittelemaan uusia käytännön kokeiluja. Tiedonkeruumenetelminä tässä opinnäytetyössä käytettiin haastattelua ja tulevaisuusverstasta. Haastattelut toteutettiin lähtötilanteen kartoittamisen tueksi, kun taas kaksi tulevaisuusverstasta järjestettiin kehittämistoiminnan tueksi.