Rasvahappojen kvantitatiivinen määritys
Jaakkola, Irene (2012)
Jaakkola, Irene
Turun ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012082113207
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012082113207
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli selvittää kolmen eri menetelmän soveltuvuutta kvantitatiiviseen rasvahappomääritykseen sekä arvioida laboratorion rasvahappoanalyysin luotettavuutta osallistumalla kansainväliseen vertailunäytetutkimukseen. Ensimmäinen menetelmistä oli IUPAC 2.301 standardimenetelmä, toinen Bannon et al. (1982) esittämä pikamenetelmä ja kolmas testattava menetelmänä oli GOED:n (Global Organization for EPA and DHA Omega-3’s) voluntary monograph v.3 -menetelmä. Menetelmistä IUPAC:n ja GOED:n menetelmät perustuvat hydrolysoidun rasvan happokatalyyttiseen esteröintiin ja Bannonin esittämä menetelmä alkaliseen vaihtoesteröintiin.
Testattaviksi näytteiksi valittiin koostumukseltaan hyvin tunnettu rypsiöljy ja kaksi erilaista GOED:n kalaöljyvertailunäytettä. Sisäisenä standardina käytettiin alkutestauksessa rasvahapon 21:0 metyyliesteriä ja myöhemmin 23:0 metyyliesteriä.
Näytteet analysoitiin kahdella eri kaasukromatografilla, joissa oli erilaiset kolonnit. Toisella kolonnilla saatiin erotelluksi cis- ja trans-rasvahapot, kun taas toinen kolonni erotteli rasvahapot hiiliketjun pituuden sekä kaksoissidosten lukumäärän ja sijainnin mukaan.
Työssä määritettiin lopuksi rasvahapot kvantitatiivisesti kolmesta GOED:n vertailunäytteestä. Näitä tuloksia voitiin vertailla muiden vertailulaboratorioiden saamiin tuloksiin. Lisäksi laboratorion tulostason oikeellisuutta arvioitiin analysoimalla kahta eri FAPAS:n vertailunäytettä, joille oli määritetty hyväksyttävät raja-arvot.
GOED:n menetelmän todettiin toimivan vertailluista menetelmistä parhaiten ja lisäksi se oli työturvallisuuden kannalta paras vaihtoehto. Menetelmä tarvitsee kuitenkin jatkotestausta erilaisilla näytematriiseilla ennen käyttöönottoa.
Testattaviksi näytteiksi valittiin koostumukseltaan hyvin tunnettu rypsiöljy ja kaksi erilaista GOED:n kalaöljyvertailunäytettä. Sisäisenä standardina käytettiin alkutestauksessa rasvahapon 21:0 metyyliesteriä ja myöhemmin 23:0 metyyliesteriä.
Näytteet analysoitiin kahdella eri kaasukromatografilla, joissa oli erilaiset kolonnit. Toisella kolonnilla saatiin erotelluksi cis- ja trans-rasvahapot, kun taas toinen kolonni erotteli rasvahapot hiiliketjun pituuden sekä kaksoissidosten lukumäärän ja sijainnin mukaan.
Työssä määritettiin lopuksi rasvahapot kvantitatiivisesti kolmesta GOED:n vertailunäytteestä. Näitä tuloksia voitiin vertailla muiden vertailulaboratorioiden saamiin tuloksiin. Lisäksi laboratorion tulostason oikeellisuutta arvioitiin analysoimalla kahta eri FAPAS:n vertailunäytettä, joille oli määritetty hyväksyttävät raja-arvot.
GOED:n menetelmän todettiin toimivan vertailluista menetelmistä parhaiten ja lisäksi se oli työturvallisuuden kannalta paras vaihtoehto. Menetelmä tarvitsee kuitenkin jatkotestausta erilaisilla näytematriiseilla ennen käyttöönottoa.