Venäläisten vapaa-ajanmatkailijoiden ravintolaruokailu Helsingissä
Matikainen, Oxana (2012)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Matikainen, Oxana
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012110714984
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012110714984
Tiivistelmä
Ruokamatkailu on trendikkäin erikoismatkailun muoto, jossa ruoka nousee tärkeäksi matkustusmotiiviksi. Suomalaisten elinkeinotoimijoiden mukaan suomalainen ruoka ei tule nousemaan samanlaiseksi kuin Italiassa tai Espanjassa ja ruokaa Suomessa ei pidetä riittävänä vetovoimatekijänä, vaan matkailijoiden houkuttelemiseksi tarvitaan lisäksi muita matkailuhoukutuksia. Suomalaiset ravintolat kilpailevat asiakkaistaan ja pyrkivät erottautumaan toisistaan hinnalla, ruokalistan valikoimalla, sijainnilla sekä asiakaspalvelulla.
Venäläisten matkailijoiden osuus Suomeen tulevista matkailijoista on kasvanut 15 % vuodessa. Venäläisistä on tulossa yhä tärkeä asiakassegmentti monille suomalaisille palveluntarjoajille. Vuonna 2010 venäläiset matkailijat käyttivät palveluihin 173 miljoonaa euroa ja 507 miljoonaa tavaraostoihin. Venäläiset ostajina arvostavat laatua, hinta-laatu suhdetta ja hyvää palvelua.
Tämä opinnäytetyö tutkii venäläisten vapaa-ajanmatkailijoiden ravintolaruokailua Helsingissä. Työ on toimeksianto Helsingin matkailu- ja kongressitoimistolle. Työ tarjoaa toimeksiantajalle työkalut Helsingin alueella sijaitsevien ravintoloiden toiminnan kehittämiselle huomioimalla venäläisten vapaa-ajanmatkailijoiden mieltymyksiä.
Tutkimus on luonteeltaan kvantitatiivinen. Tutkimusmenetelmänä on käytetty kyselylomake. Kyselylomake on laadittu venäjän kielellä. Kyselylomakkeet olivat jaossa kahdessa eri paikassa Helsingissä. Ensimmäinen paikka oli Helsingin rautatientoria vastapäätä sijaitseva venäläisille matkailijoille tarkoitettu informaatiopiste nimeltään INFOMIR sekä kauppakeskus Itäkeskuksen ravintola Momento. Kyselylomakkeet olivat jaossa vuoden 2011 kesä- ja heinäkuun aikana. Yhteensä on saatu 67 lomaketta takaisin
Tutkimuksen tulosten mukaan ravintolakäynti ei ole ainoa tärkeä matkustusmotiivi venäläisillä vapaa-ajanmatkailijoilla. Venäläiset kuitenkin mielellään käyttävät ravintolapalveluja Helsingissä ja tärkeät ravintolan valintaperusteet heillä on hintojen kohtuullisuus sekä sijainti ”matkan varrella”. Venäjänkielisen ruokalistan ja venäjänkielentaitoisen henkilökunnan saatavuudella on edelleen suuri merkitys venäläisille matkailijoille. Tutkimuksen tulosten mukaan venäläiset harvoin etsivät tietoa Helsingin alueella sijaitsevista ravintoloista, sen sijaan he luottavat tuttavien ja sukulaisten suositteluun sekä kysyvät tietoa hyvistä ruokailupaikoista Helsingissä venäjänkielisille matkailijoille tarkoitetusta info-pisteestä. Muuten venäläiset ovat tyytyväiset Helsingissä sijaitsevien ravintoloiden toimintaan.
Venäläisten matkailijoiden osuus Suomeen tulevista matkailijoista on kasvanut 15 % vuodessa. Venäläisistä on tulossa yhä tärkeä asiakassegmentti monille suomalaisille palveluntarjoajille. Vuonna 2010 venäläiset matkailijat käyttivät palveluihin 173 miljoonaa euroa ja 507 miljoonaa tavaraostoihin. Venäläiset ostajina arvostavat laatua, hinta-laatu suhdetta ja hyvää palvelua.
Tämä opinnäytetyö tutkii venäläisten vapaa-ajanmatkailijoiden ravintolaruokailua Helsingissä. Työ on toimeksianto Helsingin matkailu- ja kongressitoimistolle. Työ tarjoaa toimeksiantajalle työkalut Helsingin alueella sijaitsevien ravintoloiden toiminnan kehittämiselle huomioimalla venäläisten vapaa-ajanmatkailijoiden mieltymyksiä.
Tutkimus on luonteeltaan kvantitatiivinen. Tutkimusmenetelmänä on käytetty kyselylomake. Kyselylomake on laadittu venäjän kielellä. Kyselylomakkeet olivat jaossa kahdessa eri paikassa Helsingissä. Ensimmäinen paikka oli Helsingin rautatientoria vastapäätä sijaitseva venäläisille matkailijoille tarkoitettu informaatiopiste nimeltään INFOMIR sekä kauppakeskus Itäkeskuksen ravintola Momento. Kyselylomakkeet olivat jaossa vuoden 2011 kesä- ja heinäkuun aikana. Yhteensä on saatu 67 lomaketta takaisin
Tutkimuksen tulosten mukaan ravintolakäynti ei ole ainoa tärkeä matkustusmotiivi venäläisillä vapaa-ajanmatkailijoilla. Venäläiset kuitenkin mielellään käyttävät ravintolapalveluja Helsingissä ja tärkeät ravintolan valintaperusteet heillä on hintojen kohtuullisuus sekä sijainti ”matkan varrella”. Venäjänkielisen ruokalistan ja venäjänkielentaitoisen henkilökunnan saatavuudella on edelleen suuri merkitys venäläisille matkailijoille. Tutkimuksen tulosten mukaan venäläiset harvoin etsivät tietoa Helsingin alueella sijaitsevista ravintoloista, sen sijaan he luottavat tuttavien ja sukulaisten suositteluun sekä kysyvät tietoa hyvistä ruokailupaikoista Helsingissä venäjänkielisille matkailijoille tarkoitetusta info-pisteestä. Muuten venäläiset ovat tyytyväiset Helsingissä sijaitsevien ravintoloiden toimintaan.
