Ravitsemussuositusten mukainen reseptiikka ikääntyneille Hyvinvointikeskus Viitakotiin
Vesander, Jenni (2021)
Vesander, Jenni
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202103173504
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202103173504
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ja tuottaa Hyvinvointikeskus Viitakodin ruokapalveluille lounas- ja päivällisaterioiden pääruokien ruokaohjeet olemassa olevaan kuuden viikon ruokalistaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ”Terveyttä ruoasta” (2014) ikääntyneiden ravitsemussuositusten mukaisesti energiaravintoaineiden ja suolan osalta. Tavoitteena oli parantaa Viitakodin aterioiden ravitsemuksellista laatua sekä lisätä ja ylläpitää Viitakodin ikääntyneiden asukkaiden terveyttä sekä hyvinvointia. Uusia ruokaohjeita toteutettiin yhteensä 69 kappaletta. Suurimpaan osaan ruokaohjeista vähennettiin suolan määrää ja lisättiin kasviksia. Uusi reseptiikka suosii kuitupitoisia ja hitaita hiilihydraatteja sekä
kovat eli tyydyttyneet rasvat vaihdettiin mahdollisuuksien mukaan pehmeisiin eli tyydyttymättömiin rasvoihin. Uuden reseptiikan avulla työntekijät voivat valmistaa tasalaatuisia ja
terveellisiä aterioita päivittäin.
Lisäksi tehtiin asiakastyytyväisyystutkimus Viitakodin ruokapalveluiden aterioiden laadusta.
Asiakastutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten Viitakodin ruokapalveluiden aterioiden
laatu toteutuu verrattuna ikääntyneiden ravitsemussuosituksiin ja miten palvelun laatu toteutuu tällä hetkellä. Tutkimuksessa käytettiin määrällistä eli kvantitatiivista tutkimusotetta. Aineiston keruu suoritettiin paperisella kyselylomakkeella marraskuussa 2020. Aineiston otos muodostui 50 Viitakodin asukkaasta, jotka käyttävät Viitakodin ruokapalveluita. Vastauksia saatiin yhteensä 20 eli vastausprosentti oli 40 %. Tutkimustulosten perusteella asukkaat ovat Viitakodin ruokapalveluihin tyytyväisiä. Ateriat koetaan laadukkaiksi ja ravintopitoisiksi sekä palvelu on ystävällistä ja luotettavaa. Kehitysehdotuksiksi nousi ruokalistan monipuolisuuden ja vaihtuvuuden lisääminen sekä päivittäisten aterioiden ravintosisältöjen asettaminen näkyville.
kovat eli tyydyttyneet rasvat vaihdettiin mahdollisuuksien mukaan pehmeisiin eli tyydyttymättömiin rasvoihin. Uuden reseptiikan avulla työntekijät voivat valmistaa tasalaatuisia ja
terveellisiä aterioita päivittäin.
Lisäksi tehtiin asiakastyytyväisyystutkimus Viitakodin ruokapalveluiden aterioiden laadusta.
Asiakastutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten Viitakodin ruokapalveluiden aterioiden
laatu toteutuu verrattuna ikääntyneiden ravitsemussuosituksiin ja miten palvelun laatu toteutuu tällä hetkellä. Tutkimuksessa käytettiin määrällistä eli kvantitatiivista tutkimusotetta. Aineiston keruu suoritettiin paperisella kyselylomakkeella marraskuussa 2020. Aineiston otos muodostui 50 Viitakodin asukkaasta, jotka käyttävät Viitakodin ruokapalveluita. Vastauksia saatiin yhteensä 20 eli vastausprosentti oli 40 %. Tutkimustulosten perusteella asukkaat ovat Viitakodin ruokapalveluihin tyytyväisiä. Ateriat koetaan laadukkaiksi ja ravintopitoisiksi sekä palvelu on ystävällistä ja luotettavaa. Kehitysehdotuksiksi nousi ruokalistan monipuolisuuden ja vaihtuvuuden lisääminen sekä päivittäisten aterioiden ravintosisältöjen asettaminen näkyville.