Ruokamatkailuaktiviteetit Suomessa
Veijonen, Sami (2021)
Veijonen, Sami
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104064253
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104064253
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Hungry for Finland – ruokamatkailuhanke, joka aloitti suomalaisen ruokamatkailun kehittämisen ja koordinoimisen jo vuonna 2012. Työn päätavoitteena on selvittää, millaisia ruokamatkailuaktiviteetteja Suomessa on. Lisäksi työssä vastataan tutkimustulosten perusteella kahteen tutkimuksen alaongelmaan: Miten Suomen ruokamatkailuaktiviteetit noudattavat Suomen uusinta ruokamatkailustrategiaa sekä mitä kehittämiskohteita suomalaisista ruokamatkailuaktiviteeteista löytyy.
Ruokamatkailu on toimintaa, jossa matkailijan kokemus liittyy juomaan tai ruokaan liittyvään aktiviteettiin. Ruokamatkailu voi sisältää ruoka- ja juomaelämyksiä, kuten ruokaretkiä ja -reittejä, ruokaan tai juomaan liittyviä tapahtumia, kahviloita, baareja, ravintoloita ja ruokaan tai juomaan erikoistuneita majoituskohteita. Kotimaisen ruokakulttuurin kehittämiseksi on luotu ruokamatkailustrategia, jonka tarkoituksena on tukea ja ohjata alalla työskenteleviä yrityksiä, joiden markkinoinnin ja tuotekehityksen tukena on Visit Finland. Ruokamatkailukilpailu on luotu yrityksiä ja alalla toimivia verkostoja varten kehittämään ruokaan tai juomaan keskittyviä elämyksiä.
Tutkimuksessa käytettiin kvalitatiivista tutkimusmenetelmää, jonka tutkimusaineisto kerättiin havainnoimalla toimijoiden kotisivuja ja Visit Finlandin ylläpitämää My Stay -palvelua. Havainnoinnin tueksi laadittiin havainnointitaulukko (liite 1). Tutkimuksen havainnointi tehtiin 2.12.2020-5.1.2021 välillä. Tutkimuksessa kerätyn datan analysointimenetelmänä käytettiin sisällönanalyysiä. Tutkimuksen ruokamatkailuaktiviteettien valintaan vaikutti erityisesti se, että onko aktiviteetti osallistunut ruokamatkailukilpailuun ja/tai vähintäänkin noussut Hungry for Finlandin työryhmän suosittelemaksi aktiviteetiksi syksyllä 2019. Tämän lisäksi valintaan vaikutti se, että löytyykö aktiviteetti Visit Finlandin ylläpitämästä My Stay -palvelusta.
Tutkimustulosten mukaan Suomessa on erilaisia ruokamatkailuaktiviteetteja, mutta määrällisesti melko vähän. Aktiviteetit ovat jakautuneet pääasiassa Etelä-Suomen alueelle. Havaintojen mukaan Suomen ruokamatkailuaktiviteetit ovat pääasiassa tarkoitettu aikuisista koostuville pienryhmille tai yrityksille. Aktiviteettien joukosta löytyi kokkikouluja, panimo- ja tislaamokierroksia, leivontaan keskittyviä tai marjojen ja yrttien keräämiseen pohjautuvia aktiviteetteja, ruoan valmistamista avotulella, ruokakävelyitä tai ruokatapahtumien sisältämiä aktiviteetteja ja ruokareittejä. Näiden asioiden lisäksi yhteistyö, verkostot, vastuullisuus, paikallisuus ja tarinallisuus olivat suurimmassa osassa aktiviteetteja mukana.
Tutkimustulosten mukaan voidaan todeta, että Suomen ruokamatkailuaktiviteetit noudattavat erinomaisesti Suomen uusinta ruokamatkailustrategiaa, jonka vuoksi kehitettävää löytyi vain vähän. Kehitettäviä kohteita havaittiin olevan muun muassa vähäinen ruokareittien ja perheille suunnattujen aktiviteettien määrä sekä villikalan vähäinen hyödyntäminen aktiviteeteissa.
Ruokamatkailu on toimintaa, jossa matkailijan kokemus liittyy juomaan tai ruokaan liittyvään aktiviteettiin. Ruokamatkailu voi sisältää ruoka- ja juomaelämyksiä, kuten ruokaretkiä ja -reittejä, ruokaan tai juomaan liittyviä tapahtumia, kahviloita, baareja, ravintoloita ja ruokaan tai juomaan erikoistuneita majoituskohteita. Kotimaisen ruokakulttuurin kehittämiseksi on luotu ruokamatkailustrategia, jonka tarkoituksena on tukea ja ohjata alalla työskenteleviä yrityksiä, joiden markkinoinnin ja tuotekehityksen tukena on Visit Finland. Ruokamatkailukilpailu on luotu yrityksiä ja alalla toimivia verkostoja varten kehittämään ruokaan tai juomaan keskittyviä elämyksiä.
Tutkimuksessa käytettiin kvalitatiivista tutkimusmenetelmää, jonka tutkimusaineisto kerättiin havainnoimalla toimijoiden kotisivuja ja Visit Finlandin ylläpitämää My Stay -palvelua. Havainnoinnin tueksi laadittiin havainnointitaulukko (liite 1). Tutkimuksen havainnointi tehtiin 2.12.2020-5.1.2021 välillä. Tutkimuksessa kerätyn datan analysointimenetelmänä käytettiin sisällönanalyysiä. Tutkimuksen ruokamatkailuaktiviteettien valintaan vaikutti erityisesti se, että onko aktiviteetti osallistunut ruokamatkailukilpailuun ja/tai vähintäänkin noussut Hungry for Finlandin työryhmän suosittelemaksi aktiviteetiksi syksyllä 2019. Tämän lisäksi valintaan vaikutti se, että löytyykö aktiviteetti Visit Finlandin ylläpitämästä My Stay -palvelusta.
Tutkimustulosten mukaan Suomessa on erilaisia ruokamatkailuaktiviteetteja, mutta määrällisesti melko vähän. Aktiviteetit ovat jakautuneet pääasiassa Etelä-Suomen alueelle. Havaintojen mukaan Suomen ruokamatkailuaktiviteetit ovat pääasiassa tarkoitettu aikuisista koostuville pienryhmille tai yrityksille. Aktiviteettien joukosta löytyi kokkikouluja, panimo- ja tislaamokierroksia, leivontaan keskittyviä tai marjojen ja yrttien keräämiseen pohjautuvia aktiviteetteja, ruoan valmistamista avotulella, ruokakävelyitä tai ruokatapahtumien sisältämiä aktiviteetteja ja ruokareittejä. Näiden asioiden lisäksi yhteistyö, verkostot, vastuullisuus, paikallisuus ja tarinallisuus olivat suurimmassa osassa aktiviteetteja mukana.
Tutkimustulosten mukaan voidaan todeta, että Suomen ruokamatkailuaktiviteetit noudattavat erinomaisesti Suomen uusinta ruokamatkailustrategiaa, jonka vuoksi kehitettävää löytyi vain vähän. Kehitettäviä kohteita havaittiin olevan muun muassa vähäinen ruokareittien ja perheille suunnattujen aktiviteettien määrä sekä villikalan vähäinen hyödyntäminen aktiviteeteissa.