Luomuelintarvikkeiden käyttö Keski-Suomen kunnallisissa ruokapalveluissa
Pönniä, Hanne (2021)
Pönniä, Hanne
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104144751
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104144751
Tiivistelmä
Julkisilla ruokapalveluilla on Suomessa merkittävä rooli luomuelintarvikkeiden käytön edistäjinä. Julkisissa
keittiöissä valmistetaan vuosittain noin 450 miljoonaa ateriaa niiden kokonaisarvon ollessa noin 350 milj.
euroa. Viimeaikaiset ruokapoliittiset linjaukset ovat ohjanneet julkisten ruokapalveluiden hankintoja enenevissä määrin kohti luonnonmukaisia ja hiilineutraaliuutta tavoittelevia päämääriä. Tutkimuksen tavoitteena
oli selvittää, miten Keski-Suomen alueen julkiset ruokapalvelut olivat onnistuneet valtioneuvoston vuodelle
2020 asettamissa tavoitteissa luomuelintarvikkeiden käytön osalta sekä selvittää syitä tavoitteiden saavuttamisen tai saavuttamatta jäämisen taustalla.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisin tutkimusmenetelmin. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluilla, joihin
osallistui kymmenen Keski-Suomen alueen ruokapalveluesimiestä kymmenestä eri kunnasta. Tutkimuskysymykset muodostuivat hankintastrategioiden toimivuuden, luomutavoitteiden toteutumisen sekä ruokapalveluissa koettujen haasteiden ja tulevaisuuden näkymien ympärille.
Tuloksista ilmeni, että julkisissa ruokapalveluissa Keski-Suomen alueella luomutavoitteet eivät toteudu kuin
yhdessä tutkimuksessa mukana olevassa kunnassa. Haasteita koettiin erityisesti luomuelintarvikkeiden korkeamman hinnan sekä luomutietouden puutteiden vuoksi. Lisäksi kuntien hankintastrategioissa luomua ei
yleensä oltu huomioitu. Myös satsaukset lähiruokaan olivat vieneet huomiota luomuhankinnoilta useassa
kunnassa.
Johtopäätöksenä luomuelintarvikkeiden käytön lisääminen kunnissa vaatisi vahvoja strategisia päätöksiä
sekä lisäresursseja kompensoimaan luomuelintarvikkeiden korkeampaa hankintahintaa. Tietämystä luomusta sekä luomutavoitteista tarvittaisiin lisää niin kuntapäättäjille kuin ruokapalveluhenkilöstölle.
keittiöissä valmistetaan vuosittain noin 450 miljoonaa ateriaa niiden kokonaisarvon ollessa noin 350 milj.
euroa. Viimeaikaiset ruokapoliittiset linjaukset ovat ohjanneet julkisten ruokapalveluiden hankintoja enenevissä määrin kohti luonnonmukaisia ja hiilineutraaliuutta tavoittelevia päämääriä. Tutkimuksen tavoitteena
oli selvittää, miten Keski-Suomen alueen julkiset ruokapalvelut olivat onnistuneet valtioneuvoston vuodelle
2020 asettamissa tavoitteissa luomuelintarvikkeiden käytön osalta sekä selvittää syitä tavoitteiden saavuttamisen tai saavuttamatta jäämisen taustalla.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisin tutkimusmenetelmin. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluilla, joihin
osallistui kymmenen Keski-Suomen alueen ruokapalveluesimiestä kymmenestä eri kunnasta. Tutkimuskysymykset muodostuivat hankintastrategioiden toimivuuden, luomutavoitteiden toteutumisen sekä ruokapalveluissa koettujen haasteiden ja tulevaisuuden näkymien ympärille.
Tuloksista ilmeni, että julkisissa ruokapalveluissa Keski-Suomen alueella luomutavoitteet eivät toteudu kuin
yhdessä tutkimuksessa mukana olevassa kunnassa. Haasteita koettiin erityisesti luomuelintarvikkeiden korkeamman hinnan sekä luomutietouden puutteiden vuoksi. Lisäksi kuntien hankintastrategioissa luomua ei
yleensä oltu huomioitu. Myös satsaukset lähiruokaan olivat vieneet huomiota luomuhankinnoilta useassa
kunnassa.
Johtopäätöksenä luomuelintarvikkeiden käytön lisääminen kunnissa vaatisi vahvoja strategisia päätöksiä
sekä lisäresursseja kompensoimaan luomuelintarvikkeiden korkeampaa hankintahintaa. Tietämystä luomusta sekä luomutavoitteista tarvittaisiin lisää niin kuntapäättäjille kuin ruokapalveluhenkilöstölle.