Kohti kestävää matkailua : Ympäristöystävällisyys Tampere Convention Bureaun yhteistyöhotelleissa
Haanpää, Annika (2012)
Haanpää, Annika
Tampereen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112115798
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112115798
Tiivistelmä
Tämän tutkimuksen toimeksiantajana toimi kongressitoimisto Tampere Convention Bureau. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kuinka ympäristöystävällisiä Tampereen hotellit ovat. Tutkimuksen tarkoituksena oli tuottaa Tampere Convention Bureaulle tietoa erityisesti heidän yhteistyöhotelliensa ympäristöystävällisyydestä. Tarkoituksena oli myös selvittää, miten Tampereen hotellit hyödyntävät kestävän kehityksen periaatteita jokapäiväisessä toiminnassaan.
Tutkimus suoritettiin kvantitatiivisena tutkimuksena. Tutkimuksen tiedonkeruumenetelmänä toimi kyselylomake, joka lähetettiin hotelleille sähköpostitse. Kyselylomake oli puolistrukturoitu ja sisälsi monivalintakysymyksiä sekä avoimia kysymyksiä. Tavoitteena oli saada 15 vastausta tutkimukseen, mutta vastauksia saatiin vain kuusi. Jotkut vastanneista hotelleista kuitenkin vastasivat kyselylomakkeeseen kaikkien hotelliketjun hotellien puolesta, joten vastauksia tutkimukseen saatiin yhteensä 10. hotellilta. Tutkimuksen tuloksia tulkittiin kestävän kehityksen ja kestävän matkailun periaatteiden mukaan sekä hyödyntämällä ISO 14001 -standardia, EMAS -asetusta ja Green Globe 21-ohjelman vaatimuksia. Tuloksien tulkinnassa hyödynnettiin myös Microsoft Excel-ohjelmaa.
Tutkimuksesta selvisi, että Tampereen hotellit suosivat valinnoissaan ympäristöystävällisiä tuotteita, huomioivat raaka-aine kuljetuksista ympäristölle aiheutuvat haitat, pyrkivät hillitsemään lämmityksestä sekä energiankulutuksesta aiheutuvia kustannuksia sekä kouluttavat henkilökuntaa ympäristöasioissa. Tampereen hotellit olisivat valmiita tulevaisuudessa tekemään julkisen raportin ympäristöasioistaan. Kaikki tutkimukseen osallistuneet hotellit ovat myös pyrkineet parantamaan ympäristönsuojelun tasoa viimeisen vuoden aikana sekä kaikilla hotelleilla on asetettu tavoitteet ympäristönsuojelun tason parantamiseksi. Tavoitteisiin kuuluu muun muassa jätteen määrän vähentäminen. Parannettavaa Tampereen hotelleilla olisi vielä luomu- ja lähiruuan hyödyntämisessä sekä ympäristövaikutusten seuraamisessa.
Tutkimus suoritettiin kvantitatiivisena tutkimuksena. Tutkimuksen tiedonkeruumenetelmänä toimi kyselylomake, joka lähetettiin hotelleille sähköpostitse. Kyselylomake oli puolistrukturoitu ja sisälsi monivalintakysymyksiä sekä avoimia kysymyksiä. Tavoitteena oli saada 15 vastausta tutkimukseen, mutta vastauksia saatiin vain kuusi. Jotkut vastanneista hotelleista kuitenkin vastasivat kyselylomakkeeseen kaikkien hotelliketjun hotellien puolesta, joten vastauksia tutkimukseen saatiin yhteensä 10. hotellilta. Tutkimuksen tuloksia tulkittiin kestävän kehityksen ja kestävän matkailun periaatteiden mukaan sekä hyödyntämällä ISO 14001 -standardia, EMAS -asetusta ja Green Globe 21-ohjelman vaatimuksia. Tuloksien tulkinnassa hyödynnettiin myös Microsoft Excel-ohjelmaa.
Tutkimuksesta selvisi, että Tampereen hotellit suosivat valinnoissaan ympäristöystävällisiä tuotteita, huomioivat raaka-aine kuljetuksista ympäristölle aiheutuvat haitat, pyrkivät hillitsemään lämmityksestä sekä energiankulutuksesta aiheutuvia kustannuksia sekä kouluttavat henkilökuntaa ympäristöasioissa. Tampereen hotellit olisivat valmiita tulevaisuudessa tekemään julkisen raportin ympäristöasioistaan. Kaikki tutkimukseen osallistuneet hotellit ovat myös pyrkineet parantamaan ympäristönsuojelun tasoa viimeisen vuoden aikana sekä kaikilla hotelleilla on asetettu tavoitteet ympäristönsuojelun tason parantamiseksi. Tavoitteisiin kuuluu muun muassa jätteen määrän vähentäminen. Parannettavaa Tampereen hotelleilla olisi vielä luomu- ja lähiruuan hyödyntämisessä sekä ympäristövaikutusten seuraamisessa.