Ravintolatyöntekijöiden yötyön vaikutus työn ulkopuoliseen toiminnallisuuteen : haastattelututkimus
Huhdanpää, Kaisla (2021)
Huhdanpää, Kaisla
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104276094
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104276094
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on tutkia, miten ravintolatyöntekijöiden tekemä yötyö vaikuttaa työn ulkopuoliseen toiminnallisuuteen. Opinnäytetyö tehtiin laadullisella tutkimusmenetelmällä, ja aineistonkeruu tapahtui teemahaastatteluna. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavasti. Tutkimuksen tuloksia voidaan käyttää ravintola-alan työhyvinvoinnin kehittämiseen ja sitä kautta vaikuttaa työntekijöiden työn ulkopuoliseen toimintakykyyn. Tutkimuksessa selvisi haastateltavien kokemusten perusteella, että ravintola-alan yötyön tekemisellä on huomattavia vaikutuksia työn ulkopuoliseen toiminnallisuuteen. The purpose of this thesis is to investigate how night shift work impacts restaurant employees' activity outside working life. The research was conducted using Qualitative Research Method. Materials were collected through a focused interview and have been analysed abductively. The results of the research can be used to develop good employment practice within the restaurant industry. This in turn will positively influence workers’ capacity for activity outside the workplace. On the basis of the interviewees’ experience, the research demonstrated that night shift work in the catering industry has significant effects on occupational performance and activity outside working life.
