Ravitsemus ja ruokavalinnat osana ikäihmisten terveyttä kotihoidon lähipalvelualueella
Nieminen, Eija (2021)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104286142
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104286142
Tiivistelmä
Ikääntyneiden osuus väestöstä kasvaa jatkuvasti. Ikääntyneiden joukkoon kuuluu useita sukupolvia. Ikääntyneet eroavat toisistaan iän puolesta, terveyden, toimintakyvyn, sosioekonomisen aseman, asuinpaikan ja asuinmuodon suhteen ja heillä on keskinäistä vaihtelua myös ravitsemuksen osalta. Kun puhutaan ikäihmisten ravitsemuksesta, on tärkeää tarkastella ikääntyneitä terveydentilan ja toimintakyvyn mukaan. Ikääntyneen ihmisen hyvä ravitsemuksen tasapaino ylläpitää terveyttä, toimintakykyä ja elämän laatua, nopeuttaa sairauksista toipumista sekä vähentää terveydenhuollon kustannuksia.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on tuottaa tietoa kotihoidon lähipalvelualueen lähihoitajille ikäihmisten ravitsemuksen ja ruokavalintojen vaikutuksesta terveyteen. Lisäksi on tarkoitus löytää keinoja lähihoitajien työn apuvälineeksi, joka helpottaa asiakkaan kanssa tehtäviä ostoksia ja terveyttä tukevia ruokavalintoja. Opinnäytetyön tavoitteena on syventää lähihoitajien osaamista sen osalta, mikä on terveellisen ruoan merkitys osana ikäihmisten terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämistä sekä sairauksista toipumista. Opinnäytetyön teorian tavoitteena on tukea ja lisätä hoitajan ja asiakkaan välistä keskustelua terveyttä tukevien ruokavalintojen osalta.
Kyselytutkimus on tehty kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusta käyttäen paperilomakkeella. Kyselytutkimukseen vastanneiden lähipalvelualueen hoitajien mielestä heillä on hyvät perustiedot terveellisistä ruoka- ja elintarvikevaihtoehdoista. Suurin osa hoitajista keskustelee ainakin joskus, asiakkaan kanssa terveellisistä ruoka- ja elintarvikevaihtoehdoista. Kuitenkin hoitajat kaipaavat syventävää tietoa ja koulutusta ravitsemuksen merkityksestä terveyteen sekä kokouksissa säännöllisesti tapahtuvaa keskustelua aiheesta. Ravitsemusterapeutin apua tarvitaan erityisesti yksilöllisen ruokavalion suunnittelun avuksi. Asiakkaan ohjaamisessa hoitajat näkevät hyvän mahdollisuuden keskustella asiakkaan kanssa terveydestä ja samassa yhteydessä voivat perustella terveyttä tukevia ruokavalintoja. Tähän hoitajat toivovat työnsä avuksi kuvallisia selityksiä ja materiaalia asiakkaalle vietäväksi, kuten esimerkiksi ruokapyramidi ja lautasmalli. Lisäksi tarvitaan kauppavalikoiman tuntemusta sekä selkeitä keinoja ja esimerkkejä asiakkaan ohjaukseen. Työ vaatii myös pitkäjänteisyyttä ja hoitajan kannustavaa asennetta sekä asiakkaan muutosmyönteisyyttä.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on tuottaa tietoa kotihoidon lähipalvelualueen lähihoitajille ikäihmisten ravitsemuksen ja ruokavalintojen vaikutuksesta terveyteen. Lisäksi on tarkoitus löytää keinoja lähihoitajien työn apuvälineeksi, joka helpottaa asiakkaan kanssa tehtäviä ostoksia ja terveyttä tukevia ruokavalintoja. Opinnäytetyön tavoitteena on syventää lähihoitajien osaamista sen osalta, mikä on terveellisen ruoan merkitys osana ikäihmisten terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämistä sekä sairauksista toipumista. Opinnäytetyön teorian tavoitteena on tukea ja lisätä hoitajan ja asiakkaan välistä keskustelua terveyttä tukevien ruokavalintojen osalta.
Kyselytutkimus on tehty kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusta käyttäen paperilomakkeella. Kyselytutkimukseen vastanneiden lähipalvelualueen hoitajien mielestä heillä on hyvät perustiedot terveellisistä ruoka- ja elintarvikevaihtoehdoista. Suurin osa hoitajista keskustelee ainakin joskus, asiakkaan kanssa terveellisistä ruoka- ja elintarvikevaihtoehdoista. Kuitenkin hoitajat kaipaavat syventävää tietoa ja koulutusta ravitsemuksen merkityksestä terveyteen sekä kokouksissa säännöllisesti tapahtuvaa keskustelua aiheesta. Ravitsemusterapeutin apua tarvitaan erityisesti yksilöllisen ruokavalion suunnittelun avuksi. Asiakkaan ohjaamisessa hoitajat näkevät hyvän mahdollisuuden keskustella asiakkaan kanssa terveydestä ja samassa yhteydessä voivat perustella terveyttä tukevia ruokavalintoja. Tähän hoitajat toivovat työnsä avuksi kuvallisia selityksiä ja materiaalia asiakkaalle vietäväksi, kuten esimerkiksi ruokapyramidi ja lautasmalli. Lisäksi tarvitaan kauppavalikoiman tuntemusta sekä selkeitä keinoja ja esimerkkejä asiakkaan ohjaukseen. Työ vaatii myös pitkäjänteisyyttä ja hoitajan kannustavaa asennetta sekä asiakkaan muutosmyönteisyyttä.