Jään hygieenisen laadun selvitys Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän alueella vuonna 2021
Kumlin, Meeri (2021)
Kumlin, Meeri
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105057246
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105057246
Tiivistelmä
Opinnäytetyö oli osana projektia, jonka tarkoituksena oli selvittää Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän alueella sijaitsevien elintarvikehuoneistojen valmistamien jäiden mikrobiologista laatua ja jään valmistuksen toimintatapoja. Projektin yhteydessä toteutettiin tyytyväisyyskysely. Kyselyn tavoitteena oli selvittää tarkastuksilla mukana olleiden yhteyshenkilöiden tyytyväisyyttä projektiin ja sen hyödyllisyyttä.
Elintarvikevalvonnan valvontaprojekti toteutettiin keväällä 2021 Riihimäen kaupungin ja Lopen, Janakkalan sekä Hausjärven kuntien alueella sijaitsevissa elintarvikehuoneistoissa. Projektikohteina olivat elintarvikkeiden vähittäismyymälät, ravintolat, grilli-/pikaruokatoiminnat ja pubit, jotka valmistivat itse jäätä talousvedestä. Projektiin osallistui 29 elintarvikehuoneistoa.
Jään mikrobiologista laatua on tutkittu vastaavasti myös Hyvinkään, Seinäjoen, Oulun ja Helsingin alueilla. Jään mikrobiologisessa laadussa ja jääkoneiden puhtaustasossa oli havaittu puutteita. Projekteissa havaittiin, että jääkoneen aistinvarainen puhtaustaso ei ollut verrannollinen jäänäytteiden tuloksien kanssa.
Tässä tutkimuksessa jään mikrobiologista laatua tutkittiin laboratorioanalyyseillä, joissa selvitettiin indikaattorimikrobien pitoisuutta jäänäytteessä. Tuloksia verrattiin jäälle asetettuihin laatuvaatimuksiin ja -tavoitteisiin. Jään käsittelyyn käytettyjen välineiden puhtaustasoa tutkittiin pintapuhtausnäytteillä. Jääkoneiden puhtautta arvioitiin aistinvaraisesti. Toimintatapoja tutkittiin haastattelun avulla, jonka tulokset kirjattiin tarkastuslomakkeelle. Tyytyväisyyskysely muodostettiin Webropol-työkalulla ja kysely annettiin sähköisesti yhteyshenkilöiden täytettäväksi tarkastushetkellä.
Jäänäytteestä hieman alle puolet ei täyttänyt jäälle asetettuja laatutavoitteita. Jäälle asetetut laatuvaatimukset eivät ylittyneet. Puolet käsittelyvälineistä otetuista pintapuhtausnäytteistä oli tuloksiltaan huonoja. Jääkoneiden aistivaraisessa puhtaustasossa havaittiin parannettavaa, melkein puolet jääkoneista arvioitiin puhtaustasoltaan kohtalaiseksi tai huonoksi. Yhteyshenkilöille teetetyn tyytyväisyyskyselyn mukaan projekti koettiin suurelta osin hyödyllisenä. Tulokset osoittavat, että jään hygieenisessä valmistuksessa on kehitettävää ja selvitys oli tarpeellinen. Saatujen tuloksien kautta elintarvikevalvontaa voidaan myös osaltaan kehittää.
Elintarvikevalvonnan valvontaprojekti toteutettiin keväällä 2021 Riihimäen kaupungin ja Lopen, Janakkalan sekä Hausjärven kuntien alueella sijaitsevissa elintarvikehuoneistoissa. Projektikohteina olivat elintarvikkeiden vähittäismyymälät, ravintolat, grilli-/pikaruokatoiminnat ja pubit, jotka valmistivat itse jäätä talousvedestä. Projektiin osallistui 29 elintarvikehuoneistoa.
Jään mikrobiologista laatua on tutkittu vastaavasti myös Hyvinkään, Seinäjoen, Oulun ja Helsingin alueilla. Jään mikrobiologisessa laadussa ja jääkoneiden puhtaustasossa oli havaittu puutteita. Projekteissa havaittiin, että jääkoneen aistinvarainen puhtaustaso ei ollut verrannollinen jäänäytteiden tuloksien kanssa.
Tässä tutkimuksessa jään mikrobiologista laatua tutkittiin laboratorioanalyyseillä, joissa selvitettiin indikaattorimikrobien pitoisuutta jäänäytteessä. Tuloksia verrattiin jäälle asetettuihin laatuvaatimuksiin ja -tavoitteisiin. Jään käsittelyyn käytettyjen välineiden puhtaustasoa tutkittiin pintapuhtausnäytteillä. Jääkoneiden puhtautta arvioitiin aistinvaraisesti. Toimintatapoja tutkittiin haastattelun avulla, jonka tulokset kirjattiin tarkastuslomakkeelle. Tyytyväisyyskysely muodostettiin Webropol-työkalulla ja kysely annettiin sähköisesti yhteyshenkilöiden täytettäväksi tarkastushetkellä.
Jäänäytteestä hieman alle puolet ei täyttänyt jäälle asetettuja laatutavoitteita. Jäälle asetetut laatuvaatimukset eivät ylittyneet. Puolet käsittelyvälineistä otetuista pintapuhtausnäytteistä oli tuloksiltaan huonoja. Jääkoneiden aistivaraisessa puhtaustasossa havaittiin parannettavaa, melkein puolet jääkoneista arvioitiin puhtaustasoltaan kohtalaiseksi tai huonoksi. Yhteyshenkilöille teetetyn tyytyväisyyskyselyn mukaan projekti koettiin suurelta osin hyödyllisenä. Tulokset osoittavat, että jään hygieenisessä valmistuksessa on kehitettävää ja selvitys oli tarpeellinen. Saatujen tuloksien kautta elintarvikevalvontaa voidaan myös osaltaan kehittää.