Syitä ja ratkaisuja highland cattle -rodun vasikkakuolleisuuteen
Ratia, Johanna (2021)
Ratia, Johanna
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105067338
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105067338
Tiivistelmä
Highland cattle – ylämaankarja on skotlantilainen alkuperäisrotu, joka soveltuu erinomaisesti emolehmäksi, lihakarjankasvatukseen ja maisemanhoitoon. Rotu on hidaskasvuinen ja kasvatus perustuu ympärivuotiseen ulkokasvatukseen ja karkearehuvaltaiseen ruokintaan.
Suomen Highland Cattle Club ry tilasi opinnäytetyön koskien highland cattle -rodun vasikkakuolleisuutta, koska emolehmätarkkailussa kerätyn datan perusteella ylämaankarjan vasikkakuolleisuus on ollut yksi korkeimmista kaikista lihakarjaroduista. Yhdistyksellä oli tarve selvittää syitä ja ratkaisuja näille vasikkakuolleisuusluvuille, koska rotu on yleisesti tunnettu pienistä vasikoista, helpoista poikimisista ja hyvistä emoista.
Ylämaankarjan keskimäärin 3,54 % oleva vasikkakuolleisuus ei ole huolestuttava. Se on nautojen vasikkakuolleisuuden keskiarvoa, jopa sen alle. Kasvattajakyselyssä saatujen tulosten perusteella vuosittain tiloilla kuolleet vasikat ovat pääasiassa yksittäisiä tapauksia. Ylämaankarjatilat ovat pieniä yksiköitä, joissa emojen määrä on 5–20, jolloin yksikin menetetty vasikka nostaa vasikkakuolleisuusprosenttia suuresti ja voi näkyä siksi kyseenalaisesti tilastoissa. Vaikka vasikkakuolleisuusluku ei ole hälyttävä ja syyt vasikkakuolemiin ovat monesti satunnaisia häiriöitä, vasikoiden olosuhteisiin ja elinvoimaan voidaan vaikuttaa monella tapaa. Emojen ruokintaan ja poikimaympäristöön ja -ajankohtaan panostaminen on jokaisen kasvattajan vastuu, jolla vaikutetaan vasikoiden ensihetkiin, jotka ovat ne tärkeimmät. Terve vasikka jokaiselta emolta joka vuosi on emolehmätilan tavoite. Highland Cattle is a breed originally from Scotland. The breed is used as breeding cows, beef cattle and in landscaping. This slow-growing breed is raised year-round outdoors, and its feeding is based on coarse feed.
Highland Cattle Club Finland ordered this thesis about Highland Cattle calf mortality in Finland to figure out why the mortality rate of the breed is relatively high compared to other, bigger beef cattle breeds. The data is from Faba’s Beef cattle recording. Highland Cattle Club Finland had the need to find reasons and solutions to this matter, because Highland Cattle is famous of its easy calving and small calves so there was a true need to investigate the reasons behind it.
Calf mortality rate of Highland Cattle is on average 3,54 % and it is not alarming. In fact, it is quite an average or a little lower than the calf mortality rate is usually in cattle. Results from the survey for the Club’s members showed that there were only 0 - 2 dead calves per year per farm. The Highland Cattle farms are mainly small farms with only 5 - 20 breeding cows. That is why even just one dead calf raises the percentage value quickly high and can be seen questionable in statistics. The reasons to calf mortality are often incidental problems that cannot be prevented. There are still many things that can be affected to embrace the vitality of calves, such as the feeding of the cows and the place and time and the surroundings where the calf is born. That is what to invest in. Healthy, vital calf is all a breeder wants.
Suomen Highland Cattle Club ry tilasi opinnäytetyön koskien highland cattle -rodun vasikkakuolleisuutta, koska emolehmätarkkailussa kerätyn datan perusteella ylämaankarjan vasikkakuolleisuus on ollut yksi korkeimmista kaikista lihakarjaroduista. Yhdistyksellä oli tarve selvittää syitä ja ratkaisuja näille vasikkakuolleisuusluvuille, koska rotu on yleisesti tunnettu pienistä vasikoista, helpoista poikimisista ja hyvistä emoista.
Ylämaankarjan keskimäärin 3,54 % oleva vasikkakuolleisuus ei ole huolestuttava. Se on nautojen vasikkakuolleisuuden keskiarvoa, jopa sen alle. Kasvattajakyselyssä saatujen tulosten perusteella vuosittain tiloilla kuolleet vasikat ovat pääasiassa yksittäisiä tapauksia. Ylämaankarjatilat ovat pieniä yksiköitä, joissa emojen määrä on 5–20, jolloin yksikin menetetty vasikka nostaa vasikkakuolleisuusprosenttia suuresti ja voi näkyä siksi kyseenalaisesti tilastoissa. Vaikka vasikkakuolleisuusluku ei ole hälyttävä ja syyt vasikkakuolemiin ovat monesti satunnaisia häiriöitä, vasikoiden olosuhteisiin ja elinvoimaan voidaan vaikuttaa monella tapaa. Emojen ruokintaan ja poikimaympäristöön ja -ajankohtaan panostaminen on jokaisen kasvattajan vastuu, jolla vaikutetaan vasikoiden ensihetkiin, jotka ovat ne tärkeimmät. Terve vasikka jokaiselta emolta joka vuosi on emolehmätilan tavoite.
Highland Cattle Club Finland ordered this thesis about Highland Cattle calf mortality in Finland to figure out why the mortality rate of the breed is relatively high compared to other, bigger beef cattle breeds. The data is from Faba’s Beef cattle recording. Highland Cattle Club Finland had the need to find reasons and solutions to this matter, because Highland Cattle is famous of its easy calving and small calves so there was a true need to investigate the reasons behind it.
Calf mortality rate of Highland Cattle is on average 3,54 % and it is not alarming. In fact, it is quite an average or a little lower than the calf mortality rate is usually in cattle. Results from the survey for the Club’s members showed that there were only 0 - 2 dead calves per year per farm. The Highland Cattle farms are mainly small farms with only 5 - 20 breeding cows. That is why even just one dead calf raises the percentage value quickly high and can be seen questionable in statistics. The reasons to calf mortality are often incidental problems that cannot be prevented. There are still many things that can be affected to embrace the vitality of calves, such as the feeding of the cows and the place and time and the surroundings where the calf is born. That is what to invest in. Healthy, vital calf is all a breeder wants.