Kun kukaan ei ollut varautunut : Raportti COVID-19-pandemian vaikutuksista Santa Fé Oy:n toimintaan
Rinne, Veikko (2021)
Rinne, Veikko
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105128553
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105128553
Tiivistelmä
Opinnäytetyö käsittelee Santa Fé Oy:n johtamista COVID-19-pandemiasta johtuneen kriisin aikana vuonna 2020. Saadakseen laajan näkemyksen yhtiön johtamisen kokonaiskuvasta, kirjoittaja on haastatellut yrityksen johtoa, tutkinut yrityksen keskeisiä tunnuslukuja ja teettänyt työntekijäkyselyn Santa Fé Oy:n henkilöstölle. Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella yhtiön toimintaa ja onnistumista sekä taloudellisesta, että henkilöstön näkökulmasta.
Opinnäytetyön tietoperustassa esitellään ravintola-alan tilanne Suomessa maalis- ja joulukuun 2020 välisellä tarkastelujaksolla. Tietoperustassa on myös esitetty mahdollisia, koronaviruksen aiheuttamia tai kiihdyttämiä muutoksia ravintola-alalla. Lisäksi tietoperustassa käsitellään kriisinhallintaa sekä päivittäisjohtamista kriisin aikana, viestinnän ja taloudellisen näkökulman osalta.
Opinnäytetyön kirjoittaminen on aloitettu lokakuussa 2020, opinnäytetyön tutkimusosio on toteutettu joulukuun 2020 ja helmikuun 2021 välisenä aikana. Tutkimuksen tarkastelujaksoksi on rajattu maalis-joulukuu 2020, mikä on mahdollistanut koronatilanteen kehittymisen seuraamista.
Tutkimuksesta ilmenee, että Santa Fé Oy on onnistunut minimoimaan tappioita koronaviruksesta johtuvien poikkeusolojen aikana, yhtiö ei kuitenkaan ole onnistunut operoimaan positiivisella tuloksella tarkastelujakson läpi. Toimitusjohtajan haastattelusta ilmenee, kuinka yhtiö on tehnyt virhearvioita, mutta myös kannattavia ratkaisuja haastavissa olosuhteissa. Yhtiön henkilöstön osalta tuloksissa on hajontaa, mutta pääteltävissä on henkilöstön sitoutuminen Santa Fé Oy:n toimintaan ja luottamus yhtiön selviämisestä koronakriisin ylitse.
Opinnäytetyö valmistui huhtikuussa 2021, aiheen ollessa edelleen ajankohtainen, vuosi COVID-19-pandemian julistamisen jälkeen. Kevään 2021 ravintoloiden sulkua ei ole käsitelty tässä opinnäytetyössä, mutta tätä opinnäytetyötä voidaan käyttää lähdemateriaalina, kun tutkitaan koronakriisin vaikutuksia ravintola-alalla – uuden normaalin aikana. Lisäksi opinnäytetyöstä välittyy lukijalle yksityiskohtainen kuva toimialan tilanteesta vuonna 2020.
Opinnäytetyön tietoperustassa esitellään ravintola-alan tilanne Suomessa maalis- ja joulukuun 2020 välisellä tarkastelujaksolla. Tietoperustassa on myös esitetty mahdollisia, koronaviruksen aiheuttamia tai kiihdyttämiä muutoksia ravintola-alalla. Lisäksi tietoperustassa käsitellään kriisinhallintaa sekä päivittäisjohtamista kriisin aikana, viestinnän ja taloudellisen näkökulman osalta.
Opinnäytetyön kirjoittaminen on aloitettu lokakuussa 2020, opinnäytetyön tutkimusosio on toteutettu joulukuun 2020 ja helmikuun 2021 välisenä aikana. Tutkimuksen tarkastelujaksoksi on rajattu maalis-joulukuu 2020, mikä on mahdollistanut koronatilanteen kehittymisen seuraamista.
Tutkimuksesta ilmenee, että Santa Fé Oy on onnistunut minimoimaan tappioita koronaviruksesta johtuvien poikkeusolojen aikana, yhtiö ei kuitenkaan ole onnistunut operoimaan positiivisella tuloksella tarkastelujakson läpi. Toimitusjohtajan haastattelusta ilmenee, kuinka yhtiö on tehnyt virhearvioita, mutta myös kannattavia ratkaisuja haastavissa olosuhteissa. Yhtiön henkilöstön osalta tuloksissa on hajontaa, mutta pääteltävissä on henkilöstön sitoutuminen Santa Fé Oy:n toimintaan ja luottamus yhtiön selviämisestä koronakriisin ylitse.
Opinnäytetyö valmistui huhtikuussa 2021, aiheen ollessa edelleen ajankohtainen, vuosi COVID-19-pandemian julistamisen jälkeen. Kevään 2021 ravintoloiden sulkua ei ole käsitelty tässä opinnäytetyössä, mutta tätä opinnäytetyötä voidaan käyttää lähdemateriaalina, kun tutkitaan koronakriisin vaikutuksia ravintola-alalla – uuden normaalin aikana. Lisäksi opinnäytetyöstä välittyy lukijalle yksityiskohtainen kuva toimialan tilanteesta vuonna 2020.