Ihmislähtöinen perehdytysohjelma ravintolan perehdytysprosessin tukena
Pietiläinen, Hanna (2021)
Lataukset:
Pietiläinen, Hanna
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052310523
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052310523
Tiivistelmä
Suunnitelmallisella perehdyttämisellä saavutetaan parhaimmillaan talon tavat ja työtehtävät hallitseva uusi työntekijä yritykselle. Nykyaikana tämä ei enää yksistään riitä, vaan on tärkeää kohdata työntekijät ihmisinä ja pyrkiä organisaatiolähtöisen perehdyttämisen sijaan perehdyttämään työntekijälähtöisesti. Tässä työssä työntekijälähtöisyys on viety vielä hiukan pidemmälle ja työssä käytetään termiä ihmislähtöinen perehdyttäminen.
Tässä toiminnallisessa opinnäytetyössä luodaan opinnäytetyön tekijän ehdotuksesta ravintola-alan toimeksiantajayritykselle sen ensimmäinen perehdytysohjelma. Toimeksiantajayritys on Oy Lonnan Hyväntuulenkeidas Ab, joka vastaa Lonnan saaren palvelukokonaisuudesta sekä Suomenlinnassa sijaitsevan Adlerfelt -ravintolan palveluista. Opinnäytetyöllä pyrittiin luomaan toimeksiantajayrityksen arvomaailman ja tavoitteiden mukaisesti tasa-arvoa ja tasalaatuisuutta edistävä tehokas perehdytysohjelma. Aihe on arvomaailman myötä myös ajankohtainen koko ravintola-alalle ja sen puhuttaville työolosuhteille.
Työn päätavoitteena on kehittää toimeksiantajayrityksen perehdytysprosessia luomalla sen ensimmäinen perehdytysohjelma. Työn alatavoitteena on luoda perehdytysohjelma, joka vastaa yrityksen arvoja ja tavoitteita sekä yrityksen kauden 2020 ravintolan salin työntekijöiden odotuksia ja tarpeita. Työ rajataan yrityksen Lonnan saaren ravintolan tarjoilijoille ja heidän perehdyttäjilleen luotuun perehdytysohjelmaan, joka luodaan helposti muokattavaksi yrityksen eri toimipisteille ja työnkuville.
Kehittämistyönä toteutetulle työlle luotiin nykyaikaisen perehdyttämisen arvoihin pohjautuva tietoperusta, jossa tarkastellaan perehdyttämisen käsitteitä ja nykyaikaisia menetelmiä. Ihmislähtöistä perehdyttämistä avataan oppimisen mahdollistamisen, perehdytysmenetelmien, osaamiskartoituksien, yksilöinnin sekä perehdyttäjän osaamisen vahvistamisen kautta. Lisäksi molempien viitekehysten avulla nostetaan esille nykyaikaisen perehdytyksen hyötyjä ravintola-alalle. Opinnäytetyöntekijä loi omaan osaamiseensa ja visioonsa pohjautuen perehdytysohjelman raamit, joita hän kehitti viitekehyksien avulla kohti työn tavoitteet huomioon ottavaa perehdytysohjelmaa. Työtä täydennettiin kyselytutkimus menetelmällä, jolla mitattiin alatavoitteiden saavuttamista luodun perehdytysohjelman muodossa.
Opinnäytetyö aloitettiin syyskuussa 2020 ja se valmistui toukokuussa 2021. Lopputuloksena syntyi nykyaikainen ja ihmislähtöinen perehdytysohjelma. Asetetut tavoitteet saavutettiin toimeksiantajan ja työntekijöiden antamien palautteiden perusteella hyvin. Lisäksi onnistuttiin tuomaan työn avulla uutta tietoa ja näkemyksiä sekä innovatiivinen perehdytysohjelma, josta on hyötyä toimeksiantajayrityksen perehdytysprosessin kehittämiseen. Toimeksiantaja ja opinnäytetyöntekijä uskovat sen tuovan hyötyä myös koko ravintola-alalle
Tässä toiminnallisessa opinnäytetyössä luodaan opinnäytetyön tekijän ehdotuksesta ravintola-alan toimeksiantajayritykselle sen ensimmäinen perehdytysohjelma. Toimeksiantajayritys on Oy Lonnan Hyväntuulenkeidas Ab, joka vastaa Lonnan saaren palvelukokonaisuudesta sekä Suomenlinnassa sijaitsevan Adlerfelt -ravintolan palveluista. Opinnäytetyöllä pyrittiin luomaan toimeksiantajayrityksen arvomaailman ja tavoitteiden mukaisesti tasa-arvoa ja tasalaatuisuutta edistävä tehokas perehdytysohjelma. Aihe on arvomaailman myötä myös ajankohtainen koko ravintola-alalle ja sen puhuttaville työolosuhteille.
Työn päätavoitteena on kehittää toimeksiantajayrityksen perehdytysprosessia luomalla sen ensimmäinen perehdytysohjelma. Työn alatavoitteena on luoda perehdytysohjelma, joka vastaa yrityksen arvoja ja tavoitteita sekä yrityksen kauden 2020 ravintolan salin työntekijöiden odotuksia ja tarpeita. Työ rajataan yrityksen Lonnan saaren ravintolan tarjoilijoille ja heidän perehdyttäjilleen luotuun perehdytysohjelmaan, joka luodaan helposti muokattavaksi yrityksen eri toimipisteille ja työnkuville.
Kehittämistyönä toteutetulle työlle luotiin nykyaikaisen perehdyttämisen arvoihin pohjautuva tietoperusta, jossa tarkastellaan perehdyttämisen käsitteitä ja nykyaikaisia menetelmiä. Ihmislähtöistä perehdyttämistä avataan oppimisen mahdollistamisen, perehdytysmenetelmien, osaamiskartoituksien, yksilöinnin sekä perehdyttäjän osaamisen vahvistamisen kautta. Lisäksi molempien viitekehysten avulla nostetaan esille nykyaikaisen perehdytyksen hyötyjä ravintola-alalle. Opinnäytetyöntekijä loi omaan osaamiseensa ja visioonsa pohjautuen perehdytysohjelman raamit, joita hän kehitti viitekehyksien avulla kohti työn tavoitteet huomioon ottavaa perehdytysohjelmaa. Työtä täydennettiin kyselytutkimus menetelmällä, jolla mitattiin alatavoitteiden saavuttamista luodun perehdytysohjelman muodossa.
Opinnäytetyö aloitettiin syyskuussa 2020 ja se valmistui toukokuussa 2021. Lopputuloksena syntyi nykyaikainen ja ihmislähtöinen perehdytysohjelma. Asetetut tavoitteet saavutettiin toimeksiantajan ja työntekijöiden antamien palautteiden perusteella hyvin. Lisäksi onnistuttiin tuomaan työn avulla uutta tietoa ja näkemyksiä sekä innovatiivinen perehdytysohjelma, josta on hyötyä toimeksiantajayrityksen perehdytysprosessin kehittämiseen. Toimeksiantaja ja opinnäytetyöntekijä uskovat sen tuovan hyötyä myös koko ravintola-alalle