Kokonaistärkkelyksen määritys perunasta ja härkäpavusta : menetelmän käyttöönotto
Voittomäki, Linda (2021)
Voittomäki, Linda
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052410860
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052410860
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Finnamyl Oy ja työ toteutettiin yrityksen tiloissa Kokemäellä sijaitsevassa elintarvikelaboratoriossa. Laboratoriossa suoritetaan pääasiassa laadunvarmistusanalyyseja perunatärkkelysnäytteille. Megazyme Total Starch -analyysimenetelmän käyttöönotto toisi lisäarvoa yritykselle, sillä heillä ei ole tällä hetkellä käytössä sellaista analyysimenetelmää kokonaistärkkelyksen määritystä varten, jolla voitaisiin analysoida useampia erilaisia näytetyyppejä vaan analyysit teetetään ulkopuolisessa laboratoriossa.
Työn tavoitteena oli ottaa käyttöön Megazyme Total Starch -analyysipakkaus. Kyseisellä analyysimenetelmällä voitaisiin määrittää kokonaistärkkelyksen määrä erilaisissa peruna- ja härkäpapunäytteissä. Tarkoituksena työssä oli tutkia, miten kyseinen määritys onnistuu erilaisille näytteille ja tehdä työohje toimeksiantajalle analyysipakkauksen käyttöä varten. Työssä verifioitiin käyttöönotettavaa menetelmää ja käyttöönottoa varten määritettiin joitakin validointiparametrejä. Näitä arvoja vertailtiin analyysipakkauksen mukana tulleessa käyttöohjeessa ilmoitettuihin arvoihin.
Analyysimenetelmän toimivuus eri näytetyypeillä vaihteli tutkittavan näytteen tärkkelyspitoisuudesta ja matriisista riippuen. Tutkittujen proteiininäytteiden kokonaistärkkelyspitoisuus alitti määritetyt sekä valmistajan ilmoittamat analyysipakkauksen määritys- ja toteamisrajat. Tärkkelysnäytteiden mitatut kokonaistärkkelyspitoisuudet jäivät todellisia arvoja alhaisemmiksi. Toimeksiantajalle saatiin työohje tehtyä.
Työn tavoitteena oli ottaa käyttöön Megazyme Total Starch -analyysipakkaus. Kyseisellä analyysimenetelmällä voitaisiin määrittää kokonaistärkkelyksen määrä erilaisissa peruna- ja härkäpapunäytteissä. Tarkoituksena työssä oli tutkia, miten kyseinen määritys onnistuu erilaisille näytteille ja tehdä työohje toimeksiantajalle analyysipakkauksen käyttöä varten. Työssä verifioitiin käyttöönotettavaa menetelmää ja käyttöönottoa varten määritettiin joitakin validointiparametrejä. Näitä arvoja vertailtiin analyysipakkauksen mukana tulleessa käyttöohjeessa ilmoitettuihin arvoihin.
Analyysimenetelmän toimivuus eri näytetyypeillä vaihteli tutkittavan näytteen tärkkelyspitoisuudesta ja matriisista riippuen. Tutkittujen proteiininäytteiden kokonaistärkkelyspitoisuus alitti määritetyt sekä valmistajan ilmoittamat analyysipakkauksen määritys- ja toteamisrajat. Tärkkelysnäytteiden mitatut kokonaistärkkelyspitoisuudet jäivät todellisia arvoja alhaisemmiksi. Toimeksiantajalle saatiin työohje tehtyä.