Työergonomian kehittäminen Espresso Housen kahviloissa
Björk, Linda (2021)
Björk, Linda
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052510947
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052510947
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on fyysisen ergonomian kehittäminen Espresso Housen kahviloissa. Toiminnallisen opinnäytetyön produktina syntyy ohjeistus, jota voi hyödyntää ergonomisessa kehitystyössä.
Työn teoriaosassa käsitellään ergonomiaa yleisesti ja tarkastellaan tarkemmin fyysistä er-gonomiaa ja fyysistä työympäristöä sekä niiden vaikutusta työhyvinvointiin. Tutkimusmuoto-na käytetään kvalitatiivista teemahaastattelua, jossa haastatellaan Espresso Housella lähei-sesti työergonomian kanssa tekemisissä olevia henkilöitä.
Huono työergonomia altistaa turhalle kuormittumiselle mistä taas saattaa aiheutua sairaus-poissaoloja. Toimiva ja ergonominen työpiste kasvattaa tuottavuutta ja lisää työtyytyväisyyt-tä. Kahvilatyö on seisomatyötä, jossa on paljon toistotyötä ja hartioita ja ranteita rasittavia liikkeitä. Produktissa esitellään ergonomia ohjeita ja erilaisia apuvälineitä, joilla kuormitusta voi vähentää.
Opinnäytetyö kirjoitettiin tammi-huhtikuussa 2021. Valmis produkti syntyi teoriaosuuden ja haastattelujen pohjalta.
Työn teoriaosassa käsitellään ergonomiaa yleisesti ja tarkastellaan tarkemmin fyysistä er-gonomiaa ja fyysistä työympäristöä sekä niiden vaikutusta työhyvinvointiin. Tutkimusmuoto-na käytetään kvalitatiivista teemahaastattelua, jossa haastatellaan Espresso Housella lähei-sesti työergonomian kanssa tekemisissä olevia henkilöitä.
Huono työergonomia altistaa turhalle kuormittumiselle mistä taas saattaa aiheutua sairaus-poissaoloja. Toimiva ja ergonominen työpiste kasvattaa tuottavuutta ja lisää työtyytyväisyyt-tä. Kahvilatyö on seisomatyötä, jossa on paljon toistotyötä ja hartioita ja ranteita rasittavia liikkeitä. Produktissa esitellään ergonomia ohjeita ja erilaisia apuvälineitä, joilla kuormitusta voi vähentää.
Opinnäytetyö kirjoitettiin tammi-huhtikuussa 2021. Valmis produkti syntyi teoriaosuuden ja haastattelujen pohjalta.