Ravitsemus tanssinopettajan ja tanssijan työssä
Saarinen, Silja (2021)
Saarinen, Silja
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052611248
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052611248
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on tanssinopettaja tutkinnon (AMK) kirjallinen opinnäytetyö. Opinnäytetyö käsittelee ravitsemusta tanssinopettajan ja tanssijan työn näkökulmasta.
Opinnäytetyössä kirjoittaja tutkii, mistä tanssijan ravitsemus koostuu ja miten lajin ominaisuudet tulee huomioida ravitsemuksessa. Johdannon jälkeen toinen kappale käsittelee tanssia lajina, tanssijan kehonkuvaa sekä tanssin positiivisia vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Luvut kolme ja neljä keskittyvät laadukkaaseen ja monipuoliseen ravintoon, joka tukee tanssinopettajan ja tanssijan työtä. Luvut pitävät sisällään esimerkkejä tanssijan aterioiden rytmittämisestä sekä koostamisesta työpäivään. Luku viisi käsittelee liian vähäisen energiansaannin, häiriintyneen syömisen sekä syömishäiriöiden ennaltaehkäisyä sekä niiden seurauksia tanssissa. Kahdessa viimeisessä luvussa kirjoittaja avaa tanssinopettajan ja tanssijan työn ravitsemuksellisista haasteista omien havaintojen kautta.
Kirjallisen opinnäytetyön tarkoituksena on saada työkaluja ravitsemuksen suunnitteluun tulevaisuutta varten. Tanssinopettajat voivat hyödyntää kirjoittajan havaintoja edistyneiden tanssijoiden ravitsemuskasvatuksessa.
Opinnäytetyössä kirjoittaja tutkii, mistä tanssijan ravitsemus koostuu ja miten lajin ominaisuudet tulee huomioida ravitsemuksessa. Johdannon jälkeen toinen kappale käsittelee tanssia lajina, tanssijan kehonkuvaa sekä tanssin positiivisia vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Luvut kolme ja neljä keskittyvät laadukkaaseen ja monipuoliseen ravintoon, joka tukee tanssinopettajan ja tanssijan työtä. Luvut pitävät sisällään esimerkkejä tanssijan aterioiden rytmittämisestä sekä koostamisesta työpäivään. Luku viisi käsittelee liian vähäisen energiansaannin, häiriintyneen syömisen sekä syömishäiriöiden ennaltaehkäisyä sekä niiden seurauksia tanssissa. Kahdessa viimeisessä luvussa kirjoittaja avaa tanssinopettajan ja tanssijan työn ravitsemuksellisista haasteista omien havaintojen kautta.
Kirjallisen opinnäytetyön tarkoituksena on saada työkaluja ravitsemuksen suunnitteluun tulevaisuutta varten. Tanssinopettajat voivat hyödyntää kirjoittajan havaintoja edistyneiden tanssijoiden ravitsemuskasvatuksessa.