Ekologisen kestävyyden kehittäminen ravintola Paapan Kapakassa
Pietilä, Erja (2021)
Pietilä, Erja
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052611292
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052611292
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tekeminen perustuu ravintola Paapan Kapakan ekologisen kestävyyden tutkimiseen ja kehittämiseen. Tutkimuksen toimeksiantajana toimi Tampereen keskustassa sijaitseva, live- musiikistaan tunnettu anniskeluravintola. Työn tarkoituksena oli kartoittaa ravintolan ekologisen kestävyyden nykytila sekä kehityskohteet. Tutkimustyön tavoitteena oli löytää ekologisen kestävyyden kriittisimmät ongelmakohdat sekä keinoja niiden kehittämiseen. Työn tutkimusmenetelmänä käytettiin puolistrukturoituja teemahaastatteluja. Tulosten analysointi tehtiin aineistolähtöistä sisältöanalyysi menetelmää käyttäen.
Lähtötilanteen SWOT-analyysin sekä tutkimuksen haastattelujen perusteella kävi ilmi, että eniten kehitettävää on kierrätyksen tehostamisessa. Vaikka lähtötilanteen ajateltiin olevan varsin hyvä, ongelmakohdiksi nousivat bio-, muovi- sekä metallijätteiden kierrätyksen puuttuminen. Myös ylempää organisaatiosta tulevan tuen puute koettiin ongelmaksi. Koettiin, että ekologisen kehityksen mahdollistamisen sekä velvoitteiden tulisi lähteä ylempää yrityksestä. Ekologisen toiminnan huomattiin olevan suunnittelematonta, mikä vaikeuttaa ekologisen kestävyyden kehittymistä. Henkilökunnan urautuminen vanhoihin toimintatapoihin nähtiin myös haasteena.
Kehitysehdotuksena ravintolalle on kestävän kehityksen suunnitelman laatiminen, uusien kierrätysjärjestelyiden käyttöönotto sekä henkilökunnan motivoiminen ja perehdytys uusiin toimintatapoihin. Kehitysehdotuksena on keskustelu ylemmän johdon kanssa, jotta tieto kaivattavasta tuesta sekä ekologisuuden paremmasta mahdollistamisesta tulisi tietoon.
Lähtötilanteen SWOT-analyysin sekä tutkimuksen haastattelujen perusteella kävi ilmi, että eniten kehitettävää on kierrätyksen tehostamisessa. Vaikka lähtötilanteen ajateltiin olevan varsin hyvä, ongelmakohdiksi nousivat bio-, muovi- sekä metallijätteiden kierrätyksen puuttuminen. Myös ylempää organisaatiosta tulevan tuen puute koettiin ongelmaksi. Koettiin, että ekologisen kehityksen mahdollistamisen sekä velvoitteiden tulisi lähteä ylempää yrityksestä. Ekologisen toiminnan huomattiin olevan suunnittelematonta, mikä vaikeuttaa ekologisen kestävyyden kehittymistä. Henkilökunnan urautuminen vanhoihin toimintatapoihin nähtiin myös haasteena.
Kehitysehdotuksena ravintolalle on kestävän kehityksen suunnitelman laatiminen, uusien kierrätysjärjestelyiden käyttöönotto sekä henkilökunnan motivoiminen ja perehdytys uusiin toimintatapoihin. Kehitysehdotuksena on keskustelu ylemmän johdon kanssa, jotta tieto kaivattavasta tuesta sekä ekologisuuden paremmasta mahdollistamisesta tulisi tietoon.