Valointensiteetin, typen määrän ja vuodenaikaisuuden vaikutus piharatamon lehtiuutteiden fenolisten yhdisteiden pitoisuuteen ja antibakteerisiin ominaisuuksiin
Kössilä, Milla (2021)
Kössilä, Milla
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052511079
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052511079
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin kerrosviljelmässä kahdessa eri valointensiteetissä ja typpipitoisuudessa viljeltyjen ja luonnosta kesällä ja syksyllä kerättyjen piharatamoiden (Plantago major) fenolisten yhdisteiden tuottoa, uuttomenetelmän vaikutusta fenolisten yhdisteiden uuttumiseen sekä uutteiden antibakteerisia ominaisuuksia. Työn tilaajana oli Hamk Bio -tutkimusyksikkö.
Fenolisten yhdisteiden uutoissa käytettiin paineistettua liuotinuuttoa (ASE) ja ultraäänitehostettua uuttoa. ASE-uutoissa uuttoliuoksena oli 25 % ja ultraäänitehostetuissa uutoissa 25, 70 ja 100 % etanoli. Kokonaisfenolipitoisuudet mitattiin spektrofotometrisesti Folin-Ciocalteu -menetelmällä ja uutteiden vaikutusta kolmen eri bakteerin kasvuun testattiin kasvatusmaljoilla.
Korkeampi uuttolämpötila tehosti fenolisten yhdisteiden uuttoa. Luonnossa kasvaneilla piharatamoilla oli korkeammat kokonaisfenolipitoisuudet kuin viljellyissä piharatamoissa. Vuodenaikaisuuden vaikutus näkyi kesäkuussa kerättyjen lehtien korkeampana kokonaisfenolipitoisuutena kuin syyskuussa kerättyjen lehtien. Korkea valointensiteetti lisäsi kokonaisfenolien määrää viljellyissä piharatamoissa. Merkittävää bakteerien kasvua inhiboivaa vaikutusta piharatamouutteilla ei havaittu.
Fenolisten yhdisteiden uutoissa käytettiin paineistettua liuotinuuttoa (ASE) ja ultraäänitehostettua uuttoa. ASE-uutoissa uuttoliuoksena oli 25 % ja ultraäänitehostetuissa uutoissa 25, 70 ja 100 % etanoli. Kokonaisfenolipitoisuudet mitattiin spektrofotometrisesti Folin-Ciocalteu -menetelmällä ja uutteiden vaikutusta kolmen eri bakteerin kasvuun testattiin kasvatusmaljoilla.
Korkeampi uuttolämpötila tehosti fenolisten yhdisteiden uuttoa. Luonnossa kasvaneilla piharatamoilla oli korkeammat kokonaisfenolipitoisuudet kuin viljellyissä piharatamoissa. Vuodenaikaisuuden vaikutus näkyi kesäkuussa kerättyjen lehtien korkeampana kokonaisfenolipitoisuutena kuin syyskuussa kerättyjen lehtien. Korkea valointensiteetti lisäsi kokonaisfenolien määrää viljellyissä piharatamoissa. Merkittävää bakteerien kasvua inhiboivaa vaikutusta piharatamouutteilla ei havaittu.