Hammaseroosion syntyyn vaikuttavat tekijät : kuvaileva kirjallisuuskatsaus
Hakala, Oona; Laakso, Heini; Pitkänen, Sanna; Thureson, Pilvi (2021)
Hakala, Oona
Laakso, Heini
Pitkänen, Sanna
Thureson, Pilvi
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060213662
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060213662
Tiivistelmä
Hammaseroosio on kansainvälisesti yleistyvä ongelma, eikä Suomi ole tässä asiassa poikkeus. Hammaseroosiossa hampaiden kiille liukenee happojen vaikutuksesta ilman mikrobitoimintaa. Tekijöitä, jotka vaikuttavat hammaseroosion syntyyn, on paljon. Happoaltistuksen voimakkuus ja kesto vaikuttavat osaltaan siihen, kuinka helposti eroosiovaurioita pääsee syntymään.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää hammaseroosion syntyyn vaikuttavia tekijöitä nykytiedon valossa. Tavoitteena on edistää suuhygienistiopiskelijoiden sekä jo valmistuneiden suuhygienistien tietämystä hammaseroosiosta ja sen aiheuttajista sekä lisätä heidän valmiuksiaan kohdata työssään asiakas, joka kärsii eroosiosta.
Tutkimusmenetelmäksi valittiin kuvaileva kirjallisuuskatsaus ja artikkelien haku tehtiin PubMed-tietokannasta. Hakukriteereiden mukaan aineistoon valittiin hammaseroosiota käsitteleviä kirjallisuuskatsauksia ja meta-analyysejä vuosilta 2010–2021. Artikkeleista tuli olla saatavilla englanninkielinen kokoteksti. Kirjallisuuskatsaukseen valittiin 22 artikkelia.
Kirjallisuuskatsauksen perusteella saatiin vahvistusta sille, että happamilla ruoilla ja juomilla on vaikutusta hammaseroosion syntyyn. Refluksitauti ja lihavuusleikkaus ovat hammaseroosiolle altistavia tekijöitä, kuten myös syömishäiriöt. Myös kasvisruokavalion noudattamisella saattaa olla hammaseroosiolle altistava vaikutus. Sen sijaan maitotuotteet näyttäisivät antavan suojaa hammaseroosiota vastaan. Suunhoitotuotteista tinafluoridia sisältävillä tuotteilla on huomattu olevan eroosiolta suojaava vaikutus. Dental erosion is an internationally increasing problem and Finland is no exception. Dental erosion is loss of dental hard tissue due to acids, without the action of bacteria. There are many causes for dental erosion. The magnitude and duration of acid attack influence on how easily erosion injury are created.
The purpose of this thesis was to find out the causes for dental erosion based on current literature. The aim is to enhance the understanding of dental hygienists and dental hygienist students of erosion and causes for erosion and increase their abilities to meet a patient, who suffers from dental erosion.
The method chosen for the thesis was a narrative literature review. The search was conducted in PubMed database. Based on the search criteria, systematic reviews and meta-analyses about dental erosion published between 2010 and 2021, were included. Only full text articles written in English were accepted. Twenty-two articles were selected for this study.
The observation that acidic dishes and acidic beverages have an impact on dental erosion was supported by the literature review. Gastroesophageal reflux disease and bariatric surgery expose to dental erosion, and so do eating disorders. Also, vegetarian diet may predispose to erosion. On the other hand, milk products seem to protect against erosion. Dental hygiene products containing stannous fluoride appear to give protection against erosion.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää hammaseroosion syntyyn vaikuttavia tekijöitä nykytiedon valossa. Tavoitteena on edistää suuhygienistiopiskelijoiden sekä jo valmistuneiden suuhygienistien tietämystä hammaseroosiosta ja sen aiheuttajista sekä lisätä heidän valmiuksiaan kohdata työssään asiakas, joka kärsii eroosiosta.
Tutkimusmenetelmäksi valittiin kuvaileva kirjallisuuskatsaus ja artikkelien haku tehtiin PubMed-tietokannasta. Hakukriteereiden mukaan aineistoon valittiin hammaseroosiota käsitteleviä kirjallisuuskatsauksia ja meta-analyysejä vuosilta 2010–2021. Artikkeleista tuli olla saatavilla englanninkielinen kokoteksti. Kirjallisuuskatsaukseen valittiin 22 artikkelia.
Kirjallisuuskatsauksen perusteella saatiin vahvistusta sille, että happamilla ruoilla ja juomilla on vaikutusta hammaseroosion syntyyn. Refluksitauti ja lihavuusleikkaus ovat hammaseroosiolle altistavia tekijöitä, kuten myös syömishäiriöt. Myös kasvisruokavalion noudattamisella saattaa olla hammaseroosiolle altistava vaikutus. Sen sijaan maitotuotteet näyttäisivät antavan suojaa hammaseroosiota vastaan. Suunhoitotuotteista tinafluoridia sisältävillä tuotteilla on huomattu olevan eroosiolta suojaava vaikutus.
The purpose of this thesis was to find out the causes for dental erosion based on current literature. The aim is to enhance the understanding of dental hygienists and dental hygienist students of erosion and causes for erosion and increase their abilities to meet a patient, who suffers from dental erosion.
The method chosen for the thesis was a narrative literature review. The search was conducted in PubMed database. Based on the search criteria, systematic reviews and meta-analyses about dental erosion published between 2010 and 2021, were included. Only full text articles written in English were accepted. Twenty-two articles were selected for this study.
The observation that acidic dishes and acidic beverages have an impact on dental erosion was supported by the literature review. Gastroesophageal reflux disease and bariatric surgery expose to dental erosion, and so do eating disorders. Also, vegetarian diet may predispose to erosion. On the other hand, milk products seem to protect against erosion. Dental hygiene products containing stannous fluoride appear to give protection against erosion.