Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Budjetointi elintarviketeollisuuden yrityksessä

Salminen, Eveliina (2021)

Avaa tiedosto
Salminen_Eveliina.pdf (2.563Mt)
Lataukset: 


Salminen, Eveliina
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060213577
Tiivistelmä
Budjetointi on osa yrityksen johdon päätöksentekoa tukevaa sisäistä laskentatoimea. Budjetoinnin seurauksena syntyy budjetti, joka on rahamääräinen kuvaus yrityksen tavoitteista. Budjetit voidaan jaotella pääbudjetteihin, joita ovat tulosbudjetti, rahoitusbudjetti sekä taseennuste, sekä osabudjetteihin, joita laaditaan pääbudjettien tueksi. Aikaväliä, jolle budjetti luodaan, kutsutaan budjettikaudeksi. Budjettikausi voi olla esimerkiksi vuoden tai vuosineljänneksen pituinen.

Tämän opinnäytetyön tavoitteena on laatia toimeksiantajalle tulevaa tilikautta varten tulosbudjetti sekä toiminnan kannalta olennaisimmat osabudjetit. Toimeksiantaja on elintarviketeollisuusalan yritys, joka on perustettu vuonna 2019, mutta liiketoimintaa ei ole vielä käynnistetty. Yrityksessä ei ole aikaisemmin tehty budjetointia. Budjetit on laadittu käyttäen tietolähteinä esimerkiksi alihankkijoilta saatuja tarjouksia.

Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään budjetoinnin perusteita, vaiheita ja laadintamenetelmiä. Teoriaosuudessa käsitellään myös pääbudjetit sekä yleisimpiä osabudjetteja. Lopuksi käydään läpi budjetoinnin haasteita ja siihen liittyvää kritiikkiä.

Opinnäytetyön empiirisessä osassa esitellään aluksi toimeksiantaja. Budjetointiprosessi aloitettiin käymällä läpi yrityksen taustoja ja tavoitteita tulevaa tilikautta varten, jonka jälkeen toimeksiantajalle suunniteltiin ja laadittiin tulosbudjetti. Osabudjeteiksi luotiin valmistus-, myynti-, henkilöstö- ja kalustobudjetit sekä liiketoiminnan muiden kulujen budjetti. Lisäksi tulosbudjetin yhteyteen tehtiin budjettiseurantaa helpottamaan seurantatyökalu.

Opinnäytetyön johtopäätöksenä voidaan todeta, että toimeksiantajalle laadittu budjettityökalu on toimiva liiketoiminnnan suunnittelun tuki. Työkalusta on toimeksiantajalle hyötyä myös tulevaisuudessa. Budjetin jatkokehityskohteena voisi olla esimerkiksi valmistus- ja myyntibudjettien laajentaminen siten, että niissä huomioitaisiin valmistuksen ja myynnin määrät kuukausittain.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste