Savu Sirkka -oluen tuotekehitysprosessi
Olkinuora, Hanna (2021)
Olkinuora, Hanna
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060314081
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060314081
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön aiheena on Savu Sirkka -oluen tuotekehitysprosessi. Savu Sirkka -olut on ryhmämme tuotekehityskurssilla kehittämä tuote. Ryhmään kuuluvat minun lisäkseni Jutta Karilo ja Inka Liirre. Olut on savustetuilla kotisirkoilla maustettu ale, jossa on 7,2 prosenttia alkoholia. Se on pintahiivakäymisellä valmistettu suodattamaton täysmallasolut, jota voidaan kuvailla raikkaaksi, kevyen maltaiseksi ja hedelmäisen aromikkaaksi olueksi, pienellä humalan puraisulla ja kevyellä savuisuudella.
Opinnäytetyön päätavoitteena on kehittää Savu Sirkka -oluesta paranneltu versio, joka on tasalaatuinen ja laadukas niin, että se voidaan viedä menestyksekkäästi markkinoille ravintoloiden lisäksi myös vähittäiskauppoihin. Päätavoitteeseen pyritään pääsemään laskemalla oluen alkoholiprosentti 5,5 prosenttiin, viimeistelemällä oluen makumaailmaa, vakioimalla kotisirkkojen savustus sekä selvittämällä kuinka paranneltu tuote otetaan vastaan. Työssä keskitytään kehittämään olemassa olevaa Savu Sirkka -olutta. Työn tavoitteena ei ole kehittää täysin uudenlaista juomatuotetta tai tuoteperhettä, jossa on käytetty kotisirkkoja. Myös tuotteen markkinointi ja pakkauksen kehittäminen on rajattu tästä opinnäytetyöstä pois.
Työn teoriaosuudessa käsitellään oluen raaka-aineiden ja valmistamisen lisäksi kotisirkkoja elintarvikkeiden raaka-aineena sekä perehdytään työssä käytettyihin tutkimusmenetelmiin. Varsinainen kehittämistyö toteutettiin lokakuun 2020 ja maaliskuun 2021 välisenä aikana. Tuotekehitysmenetelmänä työssä käytettiin spiraalimallista kehittämismenetelmää, jonka mukaan kehittämisprosessi etenee jatkuvana syklinä, kunnes tuote täyttää halutut kriteerit. Kehittämismenetelmää käytettiin niin sirkkojen savustuksen yhteydessä kuin oluen valmistuksessa. Valmista tuotetta maistatettiin olutalan ammattilaisista koostuvalla asiantuntijaraadilla huhtikuussa 2021. Raati arvioi aistinvaraisilla menetelmillä tuotteen ominaisuuksia sekä oluen parhaita puolia ja mahdollisia kehityskohteita.
Arviointitulosten perusteella voidaan päätellä, että Savu Sirkka -oluen paranneltu versio miellytti vastaajia. Oluen kokonaisvaikutelma sai keskiarvokseen 4,2 viisiportaisella arviointiasteikolla. Parhaiten tuotekehitysprosessissa onnistuttiin oluen ulkonäön suhteen. Sekä oluen väri että kirkkaus saivat koko arvioinnin korkeimmat keskiarvot. Heikoimman tuloksen puolestaan sai oluen jälkimaku, joka jäi vastaajien mukaan liian vaisuksi.
Tuotekehitysprosessille asetetut tavoitteet voidaan todeta täyttyneiksi: uusi versio on tasalaatuinen ja laadukas olut, joka on alkoholipitoisuudeltaan 5,5 prosenttia. Tätä johtopäätöstä tukevat niin aistinvaraisen arvioinnin tulokset kuin kiinnostus, jota Savu Sirkka -olut on herättänyt markkinoilla. Näiden tulosten perusteella tuotekehitysprosessi voidaan todeta onnistuneeksi.
Opinnäytetyön päätavoitteena on kehittää Savu Sirkka -oluesta paranneltu versio, joka on tasalaatuinen ja laadukas niin, että se voidaan viedä menestyksekkäästi markkinoille ravintoloiden lisäksi myös vähittäiskauppoihin. Päätavoitteeseen pyritään pääsemään laskemalla oluen alkoholiprosentti 5,5 prosenttiin, viimeistelemällä oluen makumaailmaa, vakioimalla kotisirkkojen savustus sekä selvittämällä kuinka paranneltu tuote otetaan vastaan. Työssä keskitytään kehittämään olemassa olevaa Savu Sirkka -olutta. Työn tavoitteena ei ole kehittää täysin uudenlaista juomatuotetta tai tuoteperhettä, jossa on käytetty kotisirkkoja. Myös tuotteen markkinointi ja pakkauksen kehittäminen on rajattu tästä opinnäytetyöstä pois.
Työn teoriaosuudessa käsitellään oluen raaka-aineiden ja valmistamisen lisäksi kotisirkkoja elintarvikkeiden raaka-aineena sekä perehdytään työssä käytettyihin tutkimusmenetelmiin. Varsinainen kehittämistyö toteutettiin lokakuun 2020 ja maaliskuun 2021 välisenä aikana. Tuotekehitysmenetelmänä työssä käytettiin spiraalimallista kehittämismenetelmää, jonka mukaan kehittämisprosessi etenee jatkuvana syklinä, kunnes tuote täyttää halutut kriteerit. Kehittämismenetelmää käytettiin niin sirkkojen savustuksen yhteydessä kuin oluen valmistuksessa. Valmista tuotetta maistatettiin olutalan ammattilaisista koostuvalla asiantuntijaraadilla huhtikuussa 2021. Raati arvioi aistinvaraisilla menetelmillä tuotteen ominaisuuksia sekä oluen parhaita puolia ja mahdollisia kehityskohteita.
Arviointitulosten perusteella voidaan päätellä, että Savu Sirkka -oluen paranneltu versio miellytti vastaajia. Oluen kokonaisvaikutelma sai keskiarvokseen 4,2 viisiportaisella arviointiasteikolla. Parhaiten tuotekehitysprosessissa onnistuttiin oluen ulkonäön suhteen. Sekä oluen väri että kirkkaus saivat koko arvioinnin korkeimmat keskiarvot. Heikoimman tuloksen puolestaan sai oluen jälkimaku, joka jäi vastaajien mukaan liian vaisuksi.
Tuotekehitysprosessille asetetut tavoitteet voidaan todeta täyttyneiksi: uusi versio on tasalaatuinen ja laadukas olut, joka on alkoholipitoisuudeltaan 5,5 prosenttia. Tätä johtopäätöstä tukevat niin aistinvaraisen arvioinnin tulokset kuin kiinnostus, jota Savu Sirkka -olut on herättänyt markkinoilla. Näiden tulosten perusteella tuotekehitysprosessi voidaan todeta onnistuneeksi.