Kiirekokemus ravintola-alalla
Määttä, Arttu (2021)
Määttä, Arttu
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060314112
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060314112
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on tutkia suomalaisten lounasravintoloiden työntekijöiden kokemaa kiirettä työssään. Lisäksi tarkoitus on selvittää kiireestä aiheutuvia ongelmia ja vaikutuksia työntekijöiden hyvinvointiin sekä työn tuloksiin. Työ sisältää teoriaosan ja tutkimuksen. Teoria käsittelee esimerkiksi kiireen ilmenemistä esimiestyössä ja perehdyttämisessä. Teoria taustoittaa myös kiirettä ilmiönä ja ravintola-alan muutoksia Suomessa. Työn aihe sai alkunsa kiinnostuksesta nykyajan työelämän hektisyydestä.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena, strukturoimattomana haastatteluna. Tutkimusmenetelmään päädyttiin aiheen subjektiivisuuden takia. Tutkimuksessa on haastateltu kahta lounasravintolan esimiestä. Haastateltavat työskentelevät saman ravintolaketjun kahdessa eri toimipisteessä. Tutkimusta ei toteutettu toimeksiantona.
Haastattelut eivät noudattaneet tiettyä rakennetta. Haastattelutilanteet on toteutettu avoimena haastatteluna. Muutamia suuntaa antavia aihealueita on käytetty apuna. Ne löytyvät tutkimusosasta.
Tutkimustulokset antoivat monia kokemusperäisiä vastauksia teoriaosuudessa käsiteltyihin aiheisiin. Esille nousi kiireen lisäksi ravintola-alalle ajankohtaisia ilmiöitä. Yksi esimerkki on koronan vaikutus ravintola-alan työntekijöihin. Tutkimustuloksissa tulivat esiin myös haastateltavien ajatukset ravintola-alan tulevaisuudesta.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena, strukturoimattomana haastatteluna. Tutkimusmenetelmään päädyttiin aiheen subjektiivisuuden takia. Tutkimuksessa on haastateltu kahta lounasravintolan esimiestä. Haastateltavat työskentelevät saman ravintolaketjun kahdessa eri toimipisteessä. Tutkimusta ei toteutettu toimeksiantona.
Haastattelut eivät noudattaneet tiettyä rakennetta. Haastattelutilanteet on toteutettu avoimena haastatteluna. Muutamia suuntaa antavia aihealueita on käytetty apuna. Ne löytyvät tutkimusosasta.
Tutkimustulokset antoivat monia kokemusperäisiä vastauksia teoriaosuudessa käsiteltyihin aiheisiin. Esille nousi kiireen lisäksi ravintola-alalle ajankohtaisia ilmiöitä. Yksi esimerkki on koronan vaikutus ravintola-alan työntekijöihin. Tutkimustuloksissa tulivat esiin myös haastateltavien ajatukset ravintola-alan tulevaisuudesta.