Henkilöstöetujen merkitys työnhaussa ravintola-alalla
Hölsö, Eemeli Ilmari (2021)
Hölsö, Eemeli Ilmari
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060414249
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060414249
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia henkilöstöetujen merkitystä ravintola-alalla työnha kuvaiheessa. Henkilöstöetujen merkitys näkyy isona asiana ravintola-alan työntekijöiden rekrytoinnissa, jonka takia on tärkeää tutkia miten tulevaisuuden työnantajat voivat parantaa henkilöstöetujaan. Työn tavoitteena on luoda työnantajille kuvaa siitä, mitkä henkilöstöedut ovat tärkeitä työntekijöille tärkeitä nykyisessä työpaikassaan ja kuinka rekrytointiprosessissa etuja voi kehittää.
Opinnäytetyön tietoperustan pääaiheet ovat palkitsemisen kokonaisuus ja henkilöstöedut. Lisäksi käsitellään rekrytointia, työpaikkailmoitusta ja haastattelua henkilöarvioinnin menetelmänä. Opinnäytetyön empiirinen tutkimus toteutettiin kyselyn avulla. Kyselyn perusjouk- kona olivat ravintola-alalla jo työskentelevät eli potentiaaliset työnhakijat. Tutkimustyyppinä käytettiin kyselytutkimusta. Kysely tehtiin käyttäen Webropol onlinekyselytyökalua ja kyselyä jaettiin WhatsApp-sovelluksen kautta linkkinä.
Kyselyyn vastanneista suurimman osan vastasi, että henkilöstöedut ovat tärkeitä työpaikkaa valitessa. Kuitenkin kyselyyn vastanneista moni koki, ettei ollut saanut henkilöstöeduista riittävästi tietoa rekrytointiprosessin aikana. Tärkeimpinä henkilöstöetuina pidettiin vapaapäivätoiveiden toteutumista ja laajempaa työterveyshuoltoa sekä koulutuksiin panostamista. Lisäksi arvostettiin henkilöstölle tarjottavia alennuksia, virkistäytymistä, liikunta- ja kulttuuriseteleitä.
Tutkimuksen perusteella henkilöstöetuihin ja niistä viestimiseen kannattaa panostaa, sillä niillä on merkitystä työnhakutilanteessa. Jatkotutkimus opinnäytetyölle voisi olla henkilöstöetujen tarkastelu työnantajien näkökulmasta ja pohdintaa siitä, miten tulevaisuudessa henkilöstöetuja voisi kehittää.
Opinnäytetyön tietoperustan pääaiheet ovat palkitsemisen kokonaisuus ja henkilöstöedut. Lisäksi käsitellään rekrytointia, työpaikkailmoitusta ja haastattelua henkilöarvioinnin menetelmänä. Opinnäytetyön empiirinen tutkimus toteutettiin kyselyn avulla. Kyselyn perusjouk- kona olivat ravintola-alalla jo työskentelevät eli potentiaaliset työnhakijat. Tutkimustyyppinä käytettiin kyselytutkimusta. Kysely tehtiin käyttäen Webropol onlinekyselytyökalua ja kyselyä jaettiin WhatsApp-sovelluksen kautta linkkinä.
Kyselyyn vastanneista suurimman osan vastasi, että henkilöstöedut ovat tärkeitä työpaikkaa valitessa. Kuitenkin kyselyyn vastanneista moni koki, ettei ollut saanut henkilöstöeduista riittävästi tietoa rekrytointiprosessin aikana. Tärkeimpinä henkilöstöetuina pidettiin vapaapäivätoiveiden toteutumista ja laajempaa työterveyshuoltoa sekä koulutuksiin panostamista. Lisäksi arvostettiin henkilöstölle tarjottavia alennuksia, virkistäytymistä, liikunta- ja kulttuuriseteleitä.
Tutkimuksen perusteella henkilöstöetuihin ja niistä viestimiseen kannattaa panostaa, sillä niillä on merkitystä työnhakutilanteessa. Jatkotutkimus opinnäytetyölle voisi olla henkilöstöetujen tarkastelu työnantajien näkökulmasta ja pohdintaa siitä, miten tulevaisuudessa henkilöstöetuja voisi kehittää.