Hämäläisen ruokaperinteen kartoitus: Teemahaastattelu hämäläisistä ruokamuistoista
Lääveri, Annastiina (2021)
Lääveri, Annastiina
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060414266
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060414266
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tehdä kartoitusta hämäläisestä ruokaperinteestä ruokamuistojen avulla. Tutkimuksessa haluttiin myös selvittää, mitä hämäläinen ruokaperinne pitää sisällään ja miten hämäläiset kokevat sen itse. Tutkimuksia suomalaisesta ruokaperinteestä ja ruokakulttuurista on tehty, mutta monet käsittelevät kaikkia maakuntia vain osittain tai painopiste on vain karjalaisessa ruokaperinteessä.
Opinnäytetyön teoriaosassa käydään läpi Hämeen alueen historiaa, suomalaisen ruokakulttuurin määritelmä sekä hämäläisen ruokaperinteen tunnuspiirteet ja ominaisuudet. Tutkimusosuudessa käydään läpi haastateltavien ruokamuistoja ja ajatuksia hämäläisestä ruokaperinteestä, sekä tutkimusmenetelmien kuvaus.
Tutkimuksessa haastateltiin viittä hämäläissyntyistä henkilöä: haastateltavista kaksi oli syntynyt nykyisen Pirkanmaan alueella ja kolme oli syntynyt nykyisen Keski-Suomen alueella. Haastattelussa hyödynnettiin kvalitatiivisen tutkimuksen menetelmiä: teemahaastattelua eli puolistrukturoitua haastattelumallia. Haastattelut toteutettiin helmikuun ja huhtikuun välillä keväällä 2021.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että hämäläisiä ruokia nähdään Suomen ruokakulttuurissa pääasiallisesti joulupöydässä, mutta muuten hämäläinen ruokakulttuuri ei juurikaan näy esimerkiksi kauppojen pakastealtaissa. Haastateltavien mukaan hämäläisyys on heille tärkeä osa heidän identiteettiään ja se näkyykin heidän arjessaan nimenomaan ruoan kautta. Jakamalla ruokamuistojaan hämäläiset voivat viedä ruokaperinnettään nuoremmille sukupolville ja hämäläinen ruokaperinne pysyy elinvoimaisena.
Opinnäytetyön teoriaosassa käydään läpi Hämeen alueen historiaa, suomalaisen ruokakulttuurin määritelmä sekä hämäläisen ruokaperinteen tunnuspiirteet ja ominaisuudet. Tutkimusosuudessa käydään läpi haastateltavien ruokamuistoja ja ajatuksia hämäläisestä ruokaperinteestä, sekä tutkimusmenetelmien kuvaus.
Tutkimuksessa haastateltiin viittä hämäläissyntyistä henkilöä: haastateltavista kaksi oli syntynyt nykyisen Pirkanmaan alueella ja kolme oli syntynyt nykyisen Keski-Suomen alueella. Haastattelussa hyödynnettiin kvalitatiivisen tutkimuksen menetelmiä: teemahaastattelua eli puolistrukturoitua haastattelumallia. Haastattelut toteutettiin helmikuun ja huhtikuun välillä keväällä 2021.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että hämäläisiä ruokia nähdään Suomen ruokakulttuurissa pääasiallisesti joulupöydässä, mutta muuten hämäläinen ruokakulttuuri ei juurikaan näy esimerkiksi kauppojen pakastealtaissa. Haastateltavien mukaan hämäläisyys on heille tärkeä osa heidän identiteettiään ja se näkyykin heidän arjessaan nimenomaan ruoan kautta. Jakamalla ruokamuistojaan hämäläiset voivat viedä ruokaperinnettään nuoremmille sukupolville ja hämäläinen ruokaperinne pysyy elinvoimaisena.