Ruokatauon merkitys palautumisessa
Webber, Anne (2021)
Webber, Anne
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060414368
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060414368
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin yhteistyössä Etelä-Suomessa sijaitsevan ruokapalveluyrityksen kanssa. Opinnäyte-työn tavoitteena oli selvittää kuinka hyvin työntekijät palautuvat ruokatauon aikana ja miten se vaikuttaa heidän työssä jaksamiseensa. Tutkimus tehtiin laadullisen tutkimuksen menetelmiä käyttäen teemahaas-tatteluna. Teemahaastattelu jaettiin kolmeen teemaan, jotka pohjautuivat teoriaosuuden tutkimuksiin. Teemahaastattelun haastateltavat valittiin arpomalla. Haastateltavia oli yhdeksän. Haastatteluja jatkettiin, kunnes saavutettiin kyllääntyminen. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että ruokatauon pitäminen oli toisi-naan haastavaa eikä siihen ollut aina tarpeeksi aikaa. Osa teki töitä ruokatauon aikana tai ruokatauko kes-keytyi usein. Työn rytmittäminen ja aikatauluttaminen vaikutti olevan hallussa, joka mahdollisti kuitenkin jonkinlaisen tauon pitämisen. Huolimatta tauon lyhyestä kestosta tauko näytti kuitenkin tukevan palau-tumisen kokemusta. Fyysisellä ympäristöllä ei ollut suurta vaikutusta palautumisen kokemukseen. Tauko-paikan pitämiselle ei ollut vaihtoehtoja, mutta erillinen taukotila oli työntekijöiden toiveissa. Ruoalla oli tärkeä merkitys. Haastateltavat kokivat olevansa nälkäisiä ennen ruokataukoa ja ruoka tuli todelliseen tarpeeseen. Kaikki haastateltavat pitivät taukonsa aina suurin piirtein samaan aikaan. Ruokatauon sään-nöllisyys tuki palautumista. Ruokatauko koettiin tärkeäksi tauoksi, joka antoi odotetun mahdollisuuden katkaista päivän työt ja ajatella muutakin kuin työasioita. Jatkossa olisi hyvä kiinnittää huomiota ruokatau-on rauhoittamiselle, erityisesti niissä kohteissa, joissa ollaan yksin.