Mitä mieltä opiskelijat ovat terveellisistä elintarvikkeista ja mitä he ovat valmiita niistä maksamaan?
Laitinen-Ranua, Meri (2021)
Laitinen-Ranua, Meri
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060714803
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060714803
Tiivistelmä
Terveellinen ravitsemus on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Oikeanlainen ravitsemus auttaa jaksamaan ja on tärkeässä osassa myös opiskelijoiden elämässä. Terveellinen ruoka ja terveelliset raaka-aineet mielletään usein kuitenkin kalliiksi. Opiskelu on elämänvaihe, jolloin rahaa ei välttämättä ole paljon, mutta samanaikaisesti itsenäistytään, muutetaan lapsuuden kodista ja ollaan itse vastuusta omista ruokavalinnoista. Näillä valinnoilla on usein kauaskantoisia vaikutuksia.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mitä mieltä opiskelijat ovat eri elintarvikkeista ja mitä he ovat valmiita niistä maksamaan. Jyväskylän ammattikorkeakoulun eri alojen monimuoto- sekä päiväopiskelijat opiskelijat arvioivat eri tuotteiden terveellisyyttä, makua, hintaa ja ympäristöystävällisyyttä. Tutkimuksessa selvitettiin myös, mitkä asiat olivat tärkeimpiä ostopäätöstä tehdessä. Oliko hinta tärkeintä vai esimerkiksi elintarvikkeen alkuperä.
Sähköisesti lähetettyyn kyselyyn vastasi 163 opiskelijaa, joista 66 % oli naisia ja 33 % miehiä. Elintarvikkeiden terveellisyyttä arvioitaessa opiskelijoiden tietämys oli melko hyvällä tasolla. Liha-, kana-, kala- ja kasvisproteiinituotteita miehet pitivät naisia terveellisempinä. Maitotuotteet naiset arvioivat terveellisemmiksi kuin miehet. Maitotuotteissa toinen esiin noussut asia oli, että nuoremmat vastaajat pitivät kauramaitoa terveellisempänä, kun taas vanhemmat vastaajat olivat sitä mieltä, että lehmänmaito on terveellisempi vaihtoehto kuin kauramaito. Tutkimukseen valitut hedelmät ja kasvikset olivat vastaajien mielestä terveellisiä. Leipä- ja viljatuotteiden arvioinnissa kaurapuuro vei voiton terveellisyyttä mitattaessa. Kaurapuuron lisäksi ruis- ja näkkileipä pärjäsivät vertailussa hyvin. Ostopäätöksen teossa, naiset arvostivat eniten kotimaisuutta ja tämän jälkeen terveellisyyttä, miehille tärkeintä oli hinta.
Tuloksia voidaan hyödyntää uusia elintarvikkeita suunnitellessa ja kehitellessä. Tutkimuksen mukaan kasvisperäisille tuotteille löytyisi ostajakuntaa. Kaura näyttäsi olevan monelle mieluisa kotimainen tuote, ja kaurapohjaisia valmisteita onkin markkinoilla jo runsaasti. Löytyisikö kauralle haastajaa?
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mitä mieltä opiskelijat ovat eri elintarvikkeista ja mitä he ovat valmiita niistä maksamaan. Jyväskylän ammattikorkeakoulun eri alojen monimuoto- sekä päiväopiskelijat opiskelijat arvioivat eri tuotteiden terveellisyyttä, makua, hintaa ja ympäristöystävällisyyttä. Tutkimuksessa selvitettiin myös, mitkä asiat olivat tärkeimpiä ostopäätöstä tehdessä. Oliko hinta tärkeintä vai esimerkiksi elintarvikkeen alkuperä.
Sähköisesti lähetettyyn kyselyyn vastasi 163 opiskelijaa, joista 66 % oli naisia ja 33 % miehiä. Elintarvikkeiden terveellisyyttä arvioitaessa opiskelijoiden tietämys oli melko hyvällä tasolla. Liha-, kana-, kala- ja kasvisproteiinituotteita miehet pitivät naisia terveellisempinä. Maitotuotteet naiset arvioivat terveellisemmiksi kuin miehet. Maitotuotteissa toinen esiin noussut asia oli, että nuoremmat vastaajat pitivät kauramaitoa terveellisempänä, kun taas vanhemmat vastaajat olivat sitä mieltä, että lehmänmaito on terveellisempi vaihtoehto kuin kauramaito. Tutkimukseen valitut hedelmät ja kasvikset olivat vastaajien mielestä terveellisiä. Leipä- ja viljatuotteiden arvioinnissa kaurapuuro vei voiton terveellisyyttä mitattaessa. Kaurapuuron lisäksi ruis- ja näkkileipä pärjäsivät vertailussa hyvin. Ostopäätöksen teossa, naiset arvostivat eniten kotimaisuutta ja tämän jälkeen terveellisyyttä, miehille tärkeintä oli hinta.
Tuloksia voidaan hyödyntää uusia elintarvikkeita suunnitellessa ja kehitellessä. Tutkimuksen mukaan kasvisperäisille tuotteille löytyisi ostajakuntaa. Kaura näyttäsi olevan monelle mieluisa kotimainen tuote, ja kaurapohjaisia valmisteita onkin markkinoilla jo runsaasti. Löytyisikö kauralle haastajaa?